Tim Brys sneller op fiets dan Belgische wielerprofs

Kort

Het was dan wel tijdens een ludieke zevenkamp, toch raakt de Belgische pers niet uitgepraat over de prestatie van lichtgewicht roeier Tim Brys. Tijdens het onderdeel 3000 meter fietsen van de zogeheten Container Cup versloeg de al voor Tokyo geplaatste roeier drie vooraanstaande Belgische wielerprofs, waaronder het toptalent Remco Evenepoel.
[su_quote]Steun NLroei. Juist nu. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Ook de klassiekerspecialisten Yves Lampaert en Olivier Naesen moesten eraan geloven. Over de 3000 meter op een spinfiets deed Brys ruim 4 minuten en was daarmee ruim één seconde sneller dan veldrijder Toon Aerts. Lampaert eindigde als derde, vlak voor wielrenner en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en de eerder genoemde vice-wereldkampioen op de tijdrit, Evenepoel.

Tijdrijden
Van de eerste vijf was dus enkel Brys de enige niet-fietser. Brys zelf was echter niet verbaasd, vertelde hij tegen het Nieuwsblad. “Fietsen zit in ons vaste trainingspakket en omdat we door het virus lange tijd niet konden roeien, grepen we vaker naar de fiets met ritten van rond de 200 kilometer. Ik sluit zelfs niet uit dat een roeier de finale van een klassieker zou kunnen halen. Al ligt tijdrijden ons beter.”

Langlaufen
De Vlaamse krant haalde enkele experts aan om de prestatie te duiden. Volgens inspanningsfysioloog Jan Boirgois van de Universiteit Gent was het resultaat niet verrassend. “Bergop zal het door hun gewicht wat moeilijk zijn, maar veel roeiers zijn uitstekende coureurs. Tim Maeyens trapte destijds een fenomenale 540 Watt tijdens en fietstest, wat in de buurt komt van de beste profcoureurs. Naast de kortere afstanden in het langlaufen en de biatlon behoort het roeien tot de meest veeleisende disciplines. Die drie sporttakken trainen de energieleverende systemen van het lichaam maximaal.”