Succes bij WKu23: zilver & brons, vandaag A-finales live vanaf 10.32u

Wedstrijden

Gisteren was een topdag voor de U23-equipe van de KNRB. Noortje Wilms en Linn van Aanholt pakten het zilver in de tweezonder en brons was er voor de dubbelvier van Claire de Kok, Vera Sneijders, Jente Jongsma en Phaedra van der Molen. Vandaag heeft de bondsequipe nog eens vier kansen op eremetaal.

Dat komt mede doordat de boten die gisteren nog halve finale moesten roeien dat succesvol deden. Zowel de mannen dubbelvier (Keijzer/Bakker/Talens/Morreau) als de lichte dubbelaars Lycklama en Van Velden varen in een veld waar de verschillen extreem klein zijn. Laatstgenoemde boot eindigde als tweede achter Duitsland en hield zowel Italië als China nipt achter zich (0,2 seconde en 0,9 seconde). In de finale komen Ierland en Frankrijk met halve Nederlander Cornelus Palsma nog bij als medaillekandidaat.

Mannendubbelvier
De dubbelvier had het ‘geluk’ in de iets langzamere halve finale te zitten. Ruim twee seconden achter winnaar Duitsland hoefde het kwartet van coach Thijs van Luijk niet alles uit de kast te halen om de Britten en met name Tsjechië achter zich te houden. In de andere halve eindstrijd eindigden Australië, Frankrijk, Italië en Polen binnen 1,7 seconden van elkaar. De Poolse vier trok aan het kortste eind. Vandaag zullen zeker vijf boten meedingen voor de winst.

Zilver
De dag begon echter met de strijd om de medailles in een aantal boten. Nederland pakte er dus twee. De twee van Wilms/Van Aanholt legde al snel beslag op de tweede plaats en met een sterke eindsprint kon het duo zelfs nog even ruiken aan het goud. De Litouwers hadden op hun beurt net genoeg over om de roeisters van Thêta en Skadi achter zich te houden. Op de finish bedroeg het verschil uiteindelijk een kleine anderhalve seconde. Frankrijk (brons) volgde op gepaste afstand.

Henley
Het is een flinke prestatie van de twee van coach Jolijn Remmelink. Er waren wat opstartproblemen, zo moest een roeister zelfs omboorden. Maar in het seizoen kwam de twee steeds beter op stoom, met een indrukwekkend optreden in de halve finale van Henley als hoogtepunt. Hun sterke punt bleek maar weer in de finale: lange en overtuigende halen. Waar de Litouwers de hele race niet onder de tempo 37 kwamen, roeiden de Nederlanders een steady 34 om nog op het einde door te versnellen.

Van der Molen
Ook de dubbelvier was nog niet op oorlogssterkte aan het begin van het seizoen. Bij het NK dolf het nog het onderspit tegen een andere boot die richting Henley ging. Maar met het inpassen van slagvrouw Phaedra van der Molen – die tot aan mei aan de universiteit van Princeton studeerde – kwam de echte snelheid in de boot. In de finale bleken – los van wereldkampioen Roemenië – de verschillen klein. In een zinderende eindsprint kwam het kwartet van ploegcoach Lieke Otten nog tot 0,56 seconde van de zilveren Tsjechen. Nummer 4, Duitsland volgde op hun beurt weer ruim een halve seconde achter Nederland.

LW4x
De lichte dubbelvier lukte het niet om op het podium te komen. De ploeg met Martine Kamminga, Hanne Snijders, Hannah Jonker en Hannah Otterloo kwam niet verder dan de vierde en laatste plaats achter Italië, Duitsland en Turkije.

Tijdschema zondag:
8.05 uur B-finale zware vrouwendubbeltwee
10.32 uur A-finale zware mannendubbelvier
10.44 uur A-finale lichte mannendubbeltwee
10.56 uur A-finale vrouwenacht
11.32 uur A-finale mannenacht

De wedstrijden zijn hier live te zien.