Stuk stuw zorgt voor overlast

Kort Voorpagina

Vorige week ramde een binnenvaartanker de stuw bij Grave. De Maas loopt er door leeg. Bij De Drie Provinciën in Cuijk kunnen ze er niet door roeien, Phocas heeft nu het rijk alleen op het Maas-Waaskanaal want beroepsvaart is voorlopig onmogelijk.

Een Slowaakse schipper die in dichte mist bij Grave dwars door een stuw voer haalde alle journaals. De gevolgen zijn enorm. Doordat drie van de vijf jukken van de stuw kapot gevaren zijn, kolkte zoveel water weg dat de Maas tussen Grave en Sambeek zo goed als leeg is gelopen.

Vaarverbod
Het flink gezakte waterpeil zorgde ervoor dat het vlot van roeivereniging De Drie Provinciën, gelegen op nog geen tien kilometer afstand van de stuw aan een inham van de Maas, droog kwam te staan. “We ondervinden er veel hinder van. Veel ploegen trainen momenteel voor een aantal wedstrijden in februari, maar er kan vanwege mogelijke obstakels momenteel echt niet geroeid worden”, laat bestuurslid Monique Langerveld weten.

Hulp
Het jaarlijkse Sylvesterroeien dat voor aanstaande zaterdag gepland was en moest dienen als opening van het lustrumjaar van de 25-jaar bestaande vereniging, is afgelast. Aeneas uit Roermond schoot te hulp, roeiers van De Drie Provinciën mogen kosteloos van hun boten gebruik maken.

Phocas
Even verderop aan het Maas-Waalkanaal ligt Phocas, daar vielen ook de vlotten droog. “Dat geldt gelukkig niet voor ons drijvende botenhuis”, zegt voorzitter Jelle Zwart. “We moeten de boten nu twee meter lager naar het water brengen, maar dat is geen probleem.” Het kanaal zou ondanks het gezakte waterpeil van enige meters nog steeds minimaal 80 meter breed zijn.

Uniek
Geluk bij een ongeluk is dat de ontstane situatie voor de Phocanen ideaal is, want doordat de beroepsvaart is stil gelegd, heeft de vereniging het water voor zich alleen. Een unieke situatie volgens Zwart. Het druk bevaren kanaal is de voornaamste reden dat de vereniging binnen een paar jaar zal verhuizen naar de net geopende Spiegelwaal aan de noordkant van Nijmegen.

©NLroei, 5-1-2016