Rosa Bas: “Eigenlijk was het een heel erg goeie race”

Achtergrond Algemeen Wedstrijden

Ze waren dichtbij zilver en zelfs goud, maar Rosa Bas en Roos de Jong moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons bij het FISU WK in Poznan. Hiermee pakte de ploeg de enige medaille van de Nederlandse equipe.

Enkele uren na de race heeft Bas gemengde gevoelens over het resultaat. Met name omdat Tsjechië en Polen op de finishlijn wel erg dichtbij waren. “Toen we de finish over kwamen, was ik erg teleurgesteld. We hadden de Polen moeten pakken en daar baal ik nog steeds van. Al helemaal omdat de Tsjechen ook nog zo dichtbij waren. Dan ga je toch denken: wat als het net even anders was gelopen?”

Voorwedstrijd
Het duo had vrijdag naar eigen zeggen een zeer matige voorwedstrijd. “We hadden sinds de Slotwedstrijden geen wedstrijd geroeid en dat merk je toch wel. Fysiologisch kwam die race hard aan. Wat dat betreft was het bijna jammer dat we niet een herkansing hoefden te roeien.”

Tevreden
De eindstrijd ging volgens de Utrechtse een stuk beter. De Tsjechen pakten weliswaar een voorsprong maar Nederland hield continu contact met de snelste boot. De Polen die lang een nipte voorsprong hadden, werden in de derde 500 meter naar de derde plaats verwezen. “Eigenlijk was het gewoon een heel goeie race, daar moeten we ook tevreden mee zijn”, stelt Bas.

Mishaal
In de eindsprint ging het minder. De golven waren daar dusdanig hoog dat nog een mishaal werd gemaakt. “Dat was heel jammer, want daar ging Polen er net weer langs. Maar het was nu eenmaal heel lastig roeien op het einde, dan kunnen dat soort dingen gebeuren”, aldus de Orcaroeister.

Belofte
De twee ploegen waarvan werd verloren waren sterk. Tsjechië werd tiende bij de Olympische Spelen en had met Lenka Antosova ook een WKmedaillewinnaar aan boord. De Poolse vrouwen pakten vorige week bij de WK onder 23 jaar het goud. Dat Bas en De Jong zo dicht in de buurt konden blijven belooft wat.

Toekomstperspectief
Bas: “Het was voor mij ook nog eens het eerste toernooi als sculler, dus dat was best spannend. Maar het pakte erg goed uit. Zij hadden ook nog eens het voordeel dat ze al veel races samen geroeid hebben. Dat scheelt zeker op dit niveau. We gaan nu kijken of we niet vaker met elkaar kunnen roeien. Of dat lukt zullen we de komende tijd zien.”

Mannenacht
Naast dit succes lukte het geen enkele andere van de elf Nederlandse boten op het podium te komen. De mannen vier-zonder en mannenacht kwamen met een vierde plaats nog het meest dichtbij. De acht roeide met een dapper begin naar een zeer kansrijke positie voor het brons. De beter geachte Polen lagen na duizend meter maar liefs een lengte achter de Nederlanders.

Gespatter
Toch gaf de Laga/Vidar-combinatie deze voorsprong in de volgende 500 meter compleet uit handen. Na 1500 meter had Polen hun achterstand zelfs omgezet in een ruime voorsprong. “Mijn roeiers kwamen er zelf mee dat ze het hebben weggegeven. Gespatter en paniek na 1000 meter”, aldus hun coach Susannah Chayes.

Ervaring
Het is volgens de profcoach van Laga een kwestie van ervaring. “Een ervaren roeier weet dat als je in een acht een bootlengte voorsprong hebt, die andere acht dan echt veel harder moet roeien om dat gat te overbruggen. Dan moet je je hoofd koel houden en geen foutjes meer maken.”

‘Gênant’
Door het beperkte Nederlandse succes in Polen verzuchtte (ex)toproeier Rogier Blink op Twitter dat van de waarde van een Holland-pakje weinig meer overbleef. Hij noemde het zelfs een gênant optreden en riep op om weer selecties te gaan houden voor dit evenement in plaats van het verenigingen zelf te laten uitzoeken.

Verschillend
De ervaren talentontwikkelaar Steffen de Vries volgde het toernooi in Poznan vanaf de toeschouwerstribune. “Het niveau was vrij verschillend. Landen uit het oosten van Europa, maar ook de Britten, Duitsers en Italianen presteren vaak goed. De Australiërs, Canadezen en Nieuw-Zeelanders deden het hier niet zo goed als bij een wereldbeker”, zag de coach van het Utrechtse talentcentrum.

Selecteren
Hij kijkt genuanceerd naar het optreden van de Nederlandse vloot. “Als ervaring opdoen een doelstelling was, is de missie op dat punt geslaagd. En als er meer medailles gewonnen moeten worden, zal beter selecteren allicht helpen”, aldus De Vries.

©NLroei, 5-9-2016