Recordaanmeldingen voor studentenroeiverenigingen

Algemeen

De studentenroeiverenigingen zijn populairder dan ooit. Goed nieuws, vinden bestuursleden van de clubs. Maar alles moet dit jaar natuurlijk wel wat anders dan normaal. ‘‘Het is passen en meten.’’

Roeien is al langer populair onder de studenten. Veel clubs geven aan al jaren een stijgende lijn in het aantal aanmeldingen te zien. De meeste verenigingen laten wegens een gebrek aan capaciteit maar een beperkt aantal nieuwe leden toe. Afgelopen maand was het aantal inschrijvingen uitzonderlijk hoog vergeleken met andere jaren.

Coronavirus
‘‘Daar zijn we erg blij mee’’, vertelt Saurusvoorzitter Karel van Melle. Hij gaat ervanuit dat de populariteit te maken heeft met de uitbraak van het virus. ‘‘Mensen waren sociaal geïsoleerd afgelopen half jaar. Scholieren hadden online school, geen eindexamens, geen ceremonies. Dat willen ze niet nog een keer meemaken. En het is natuurlijk een pluspunt om te kunnen sporten naast alle gezelligheid’’, vindt Van Melle.

Restricties
‘‘Maar het is heel erg passen en meten’’, gaat hij verder. Er zijn een hoop extra regels voor sporten en verenigingen, het is logistiek gezien een hoop werk.’’ Asoposvoorzitter Lisanne van der Beek vertelt hetzelfde. Voor hun eerstejaars geldt dat de activiteiten niet mogen plaatsvinden na 22:00 uur, ze moeten van informatieve of sportieve aard zijn en er mag geen alcohol worden geschonken.

Record
Ook bij de Leidse vereniging was het aantal aanmeldingen nog nooit zo hoog als dit jaar. Een onverwacht maar zeer welkom resultaat, volgens Van der Beek. ‘‘Toen we met de voorbereidingen bezig waren zagen we het niet zo positief in. Dat we een recordaantal inschrijvingen hebben bereikt is top.’’

Integratie
Het integreren van al die nieuwe leden kan nog wel eens lastig zijn, vindt Anna Honingh, bestuurslid van Gyas in Groningen. ‘‘Maar iedereen beseft dat dus doet daarom wel extra hard zijn best.’’ Ook bij Gyas was het aantal nieuwe leden uitzonderlijk hoog. ‘’Normaal organiseren we veel feestjes tijdens de introductieperiode, nu natuurlijk niet. De nieuwe leden vormen ploegjes en die blijven vooral bij elkaar. Veel mensen gaan bijvoorbeeld thuis koken en eten het samen in een parkje op. Het is leuk om te zien hoe innovatief mensen zijn in deze tijd’’, zegt ze.  

Fanatieker roeien
Bij Triton hadden ze hun recordaantal aanmeldingen van tevoren wel zien aankomen. ‘‘Iedereen heeft online colleges, dus het sociale aspect wordt nu ergens anders gezocht’’, vertelt Fiep Warmerdam, voorzitter van de Utrechtse club.  Het gebrek aan sociale bijeenkomsten op de vereniging zorgt ervoor dat nieuwe leden vaker de boot pakken. ‘‘De eerstejaars zijn een stuk fanatieker geworden.’’

Nu je dit toch leest: de crowdfunding voor het seizoen van ’20/’21 is gestart. Maak NLroei mede mogelijk, doneer hier, alvast bedankt!