Rechtszaak om beschuldigingen van intimidatie door Barney Williams

Kort

De Canadese voormalig wereldkampioen en olympisch medaillewinnaar Barney Williams (38) ligt niet alleen onder vuur als coach van de universiteit van Victoria, hij is inmiddels ook verwikkeld in een rechtszaak die is aangespannen door voormalig stuurvrouw, Lily Copeland.

Zij beschuldigt hem van intimidatie en ‘fat shaming’. Dat laatste zou gebeuren door talloze opmerkingen in het openbaar over haar gewicht. Ook zou Williams de stuurvrouw meerdere malen per week hebben opgesloten in een kleine ruimte waarbij hij haar van dichtbij uit zou hebben gescholden. De jonge vrouw van 22 zou hier ernstige psychische problemen aan over hebben gehouden.

Werkwijze
Hoewel deze aantijgingen zouden zijn bevestigd door getuigen, zouden geen van de beschuldigingen zijn bewezen in de rechtszaal. Williams wilde niet over de rechtszaak reageren tegenover de Canadian Press, maar liet wel weten ‘toegewijd te zijn aan een gezonde en belonende omgeving voor elk lid van het vrouwenteam’.

Beleid
In de rechtszaak wordt benadrukt dat vooral de universiteit geen goed systeem heeft om dit soort gedrag te detecteren en tegen te gaan. Een door de universiteit ingehuurde expert zou hebben geoordeeld dat het gedrag van Williams niet inging tegen hun beleid op het gebied van discriminatie en intimidatie. Bij de Canadese roeibond loopt nog steeds een onderzoek naar de coach. Onderwijl is Williams nog steeds aan het werk.

Oproep
Naar aanleiding van de onthullingen vanuit de turnwereld is de NLroeiredactie bijzonder geïnteresseerd in hoe er met wangedrag binnen onze sport wordt omgegaan. Daarvoor plaatsten we deze oproep. Als je vertrouwelijk een ervaring wilt delen, kun je rechtstreeks contact opnemen via info@NLroei.nl