Gisteren maakte premier Rutte de weg vrij voor buitensporters van alle leeftijden, mits op 1,5 meter. Vanaf 11 mei lijkt skiffen dus voor iedereen mogelijk. Bij Ossa zijn ze daar al een week mee bezig. Amycus is hoe dan ook niet echt gestopt met roeien. En het regionaal talentcentrum Noord had voor de toppers van Aegir en Gyas al geregeld dat er in Groningen kan worden geskifft. NLroei sprak deze voorlopers van het nieuwste regeringsbeleid.
[su_quote]Steun NLroei. Juist nu. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Ossa lijkt de eerste roeivereniging te zijn waar seniorenroeiers zonder een of andere topsportstatus het water op kunnen. De club uit Heerugowaard diende bij de gemeente twee protocollen in: één voor jeugd en één voor senioren en kreeg ook tot hun eigen verbazing goedkeuring voor beiden. Maandag stapten ruim tien skiffeurs de boot weer in.
Kanoclub
De goedkeuring is er alleen voor roeiers in éénmansboten al mogen leden uit hetzelfde gezin een boot voor meer personen afschrijven. Voorzitter Henk Bekker denkt dat meegespeeld heeft dat men bij de nabij gelegen kanoclub gedurende de ‘lockdown’ gewoon door sportte, alleen dan met minder mensen. “Dat kon omdat hun boten grotendeels van particulieren zijn en niet van de vereniging zelf. Maar dat was dan ook maar het enige verschil. Het was natuurlijk raar dat zij wel het water op konden en wij niet”, stelt hij.
Protocollen
De Gemeente werkte dan ook goed mee toen de club het weekeinde voor Koningsdag de protocollen indiende. “We hebben de voorbeelden van de KNRB en roeivereniging Breda vrijwel helemaal overgenomen en meteen dinsdagochtend kregen we daar van de Gemeente al enkele opmerkingen over. Die hebben we aangepast en vrij snel daarna is alles goedgekeurd. We hadden expres twee protocollen opgesteld zodat de jeugd bij een eventuele afwijzing niet gedupeerd zou worden.”
Klein
Voor sommige (bestuurs)leden was de goedkeuring een verrassing, Bekker zelf had het wel zien aankomen. Hij vindt dan ook niet dat het roeien indruist tegen de geldende sportregels die het rijk en de sportbonden hebben opgesteld. “Sporten is gezond en volgens mij is roeien momenteel een stuk veiliger dan fietsen. Daarnaast zijn we een relatief kleine vereniging met slechts 125 leden waarvan maar een klein aantal fanatieke skiffeurs. Het gaat dus om slechts een paar mensen. Het gaat er volgens mij met name om dat een verzameling van veel mensen voorkomen dient te worden.”
Amycus
Binnen het bestuur was ook niet iedereen meteen enthousiast, maar na het zien van het protocol verdwenen volgens Bekker die bezwaren. De vereniging heeft het nieuws (nog) niet aan de KNRB medegedeeld. Wel werden buurtverenigingen De Alkmaarsche en De Kop in Schagen geïnformeerd. Overigens is Ossa niet de enige vereniging waar senioren roeien. Bij Amycus in Almelo is men tijdens de ‘lockdown’ niet volledig gestopt.
Noord
Michiel Randag van het regionaal talentcentrum Noord legt uit hoe men in Groningen het voor elkaar kreeg om weer te mogen skiffen met senioren. “De verenigingen hebben voor een mooi protocol gezorgd, dat voorziet in het risicoloos betreden en verlaten van de botenloodsen en het inleggen en uithalen van de boten. Die protocollen zijn aan de gemeente Groningen voorgelegd en in orde bevonden. Nadat de Hunze toestemming had gevraagd en gekregen voor het weer opstarten van het jeugdroeien, heb ik een zelfde verzoek aan de gemeente gericht voor het roeien in RTC-verband”, verklaart Randag.
Vlekkeloos
Hij vervolgt “In de aanvraag hebben we uitgelegd wat het RTC inhoudt en wat voor status RTC-roeiers genieten bij hun onderwijsinstellingen en bij de KNRB. De gemeente heeft onze argumentatie voor hervatting van het roeien aanvaard en het voor RTC’ers, in skiffs, toegestaan. De verenigingen zorgen voor de correcte naleving van de protocollen en doen verslag van hun ervaringen aan de gemeente. Dat verloopt tot dusverre vlekkeloos.”