Organisatie Westelijke gaat om: alsnog B-finales

Kort

Na fikse kritiek op het besluit van de wedstrijdorganisatie om geen B-finales te laten verroeien, heeft de Westelijke Regatta besloten gehoor te geven aan het commentaar. Het blijkt alsnog mogelijk om deze wedstrijden door te laten gaan.

De organisatie verkort de starttijden tussen de races, maar benadrukt dat dit er wel voor zorgt dat de kans op vertragingen hierdoor groter wordt. Ook laat zij weten dat de beperkingen in het programma vooral voortkomen uit het feit dat er geen voldoende KNRB-vrijwilligers (kamprechters en motorbootbestuurders) zijn. Het nieuwe wedstrijdschema is hier te vinden.

Vanochtend publiceerde NLroei dit bericht:
Bij de Westelijke Regatta zijn geen B-finales. Dit terwijl de nationale wedstrijd onderdeel is van de eerstejaars- en developmentklassementen. Aankomend weekeinde wordt de wedstrijd gehouden op de Willem Alexanderbaan,

Dit betekent dat meer dan de helft van de roeiers slechts eenmaal per dag de baan over kan. De organisatie verdedigt haar keuze door te wijzen op het feit dat zij experimenteert met wedstrijden over acht banen. Dit betekent per veld twee extra plaatsen in de finales. Iets dat echter niet opgaat voor de vierzonders in de developmentklassementen (ongestuurde boordnummers vallen buiten het experiment). Bij de zware mannen en vrouwen missen hierdoor maar liefst respectievelijk tien en elf ploegen een tweede wedstrijd.

Drukte
Het was vooraf al bekend dat het nieuwe wedstrijdschema voor drukte zou zorgen op de nationale wedstrijden. De wedstrijden bij de Hollandia en de Damen Regatta moesten al vanaf ‘s ochtends vroeg gehouden worden om alles verroeid te krijgen. Desondanks lukte het beide organisaties om alle uitgeschreven nummers – inclusief B-finales bij klassementen en grote velden – op het programma te houden. De wedstrijdleiding van de Westelijke krijgt dit ondanks enkele pauzes gedurende de dag niet voor elkaar.

Het wedstrijdschema en de loting zijn hier te vinden.