Oranje mannen in quadruple krijgen tik, Holland Acht verslaat Duitsland maar wordt derde

Kort

Het vlaggenschip van Nederland – de quadruple van Metsemakers, Wieten, Wiersma en Uittenboogaard – heeft een teleurstelling te verwerken. Het kwartet werd bij de EK geklopt door de thuisroeiende Italianen. Nederland is regerend wereldkampioen en was dat ook van Europa, maar moest nu de meerdere erkennen in het gastland. Het verschil is niet onoverbrugbaar, want ongeveer een bootlengte. Nederland pakte zilver, Estland het brons. De Holland Acht was in tegenstelling tot Duitsland niet zo goed weg, maar stoomde uitstekend door. De Britten en de Roemenen waren de Duitsers in die volgorde gepasseerd en in de eindsprint lukte het de acht van coach Emke ook om de Oosterburen voorbij te streven. Nederland kon zichzelf het brons omhangen. Duitsland ontbrak op het erevlot.

Interviews, voorbeschouwingen, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Vrouwen8
Een meevaller was er voor de vrouwen in de acht. De ploeg wil zich nog gaan kwalificeren en lijkt in topvorm. Want alleen Roemenië – een land met een ijzersterkte reputatie in dit boottype – bleek sneller. Over een maand gaat de oranje ploeg de allerlaatste kans op Tokyo proberen te verzilveren. Er zijn nog twee tickets te verdienen, ook Roemenië is een kaper op de kust. Maar ook de Russen, de Duitsers en de Italiaanse acht zullen naar verwachting van de partij zijn. Van buiten Europa zullen waarschijnlijk de Chinezen komen opdraven. Soliste Sophie Souwer vocht lang voorin mee, maar finishte als vijfde.