Utrechts onderzoek wijst uit: roeien in Rijnenburg op liefst twee locaties realistisch

Algemeen

Uitgerekend in de week dat Nederland bij de WK het beste roeiland van de wereld werd, heeft het college van burgemeester en wethouders van Utrecht straks op roeigebied wat te kiezen. Want roeiwater is op twee plaatsen in de polder Rijnenburg te realiseren. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Utrechtse Bureau Buiten. “Het kan daar ruimtelijk worden ingepast, en het is uit te voeren zonder dat dit de samenleving veel extra geld gaat kosten. Dit komt vooral doordat er vanwege alle bouwplannen toch extra oppervlaktewater aangelegd moet worden”, zegt Joost Hagens. Hij is een van de experts die het onderzoek uitvoerde. Het rapport is woensdag 13 september overhandigd aan sportwethouder Eva Oosters.

Eerder was uitgegaan van een rechthoekige roeibaan van 120 meter breed en 2,2 kilometer lang. “De roeiers hebben echter een veel slimmere oplossing bedacht. Ze hebben een accommodatie ontworpen waarop ze als het ware een rondje kunnen varen. Heel belangrijk daarbij is dat het water een stuk smaller kan worden uitgevoerd. Het water is daardoor veel beter te overbruggen. En dat is de grootste kostenpost als het gaat om het aanleggen van water dat veilig is voor roeiers. Een brugpijler midden in het water is voor hen gevaarlijk. Wij hebben vooral gekeken waar dit roeirondje is in te passen”, aldus Hagens. Daarnaast levert extra roeiwater duidelijke koppelkansen: het hoogheemraadschap zoekt extra waterberging, water kan een duidelijke bijdrage leveren aan extra recreatieve ruimte en aan de bestrijding van hittestress.

De twee opties.

Triton/Orca
De voorzitters van de Utrechtse studentenroeiverenigingen Pien Kuiper (Triton) en Sarah Sedee (Orca) zijn blij met de uitkomsten. “Supermooi dat nu blijkt dat roeien in Rijnenburg goed te doen is. Het roeiwater in de stad Utrecht is al jaren te krap en dat wordt alleen maar erger. Onze wedstrijdroeiers en roeisters moeten noodgedwongen uitwijken naar Vianen, terwijl Rijnenburg op half uurtje fietsen van onze huidige locatie ligt.”

Viking
Ook Nieske Castelein – voorzitter van de algemene roeivereniging Viking – is enthousiast. “Wij zullen altijd op het Merwedekanaal blijven roeien, maar onze jeugdroeiers die voor wedstrijden trainen kunnen straks wel in Rijnenburg terecht.”

SWMN
Willem van Schelven is al ruim 25 jaar secretaris van de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland. Hij zegt: “Mooi dat nu eindelijk onze speurtocht naar geschikt roeiwater ten einde is. Dit is het vierde haalbaarheidsonderzoek op rij dat positief is over roeien in Rijnenburg. De burgemeester en wethouders onderkennen in het college-akkoord dat er een geschikte plek moet zijn. Gelukkig is er bij de Dom een geschikte plek, zo blijkt. Hopelijk gaat de gemeente snel werk maken van de realisatie”, aldus Van Schelven.

Hier is het rapport te bekijken. Dit bericht is opgesteld door Triton, Viking, Orca en SWMN, en als ingezonden mededeling geplaatst door NLroei.