Om 17:00u live: virtuele ergorace tussen talentenacht en Washington

Kort

Vanmiddag om 17:00u Nederlandse tijd neemt een acht van Nederlandse talenten het in een virtuele race op tegen een universiteitsploeg van het befaamde Washington. Deze zogeheten E-race over 2000 meter op de RowPerfect-ergometer (RP3) is live te volgen via de Facebookpagina van Worldrowing.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de A-selectie van Mark Emke zou aantreden voor deze noviteit. Beide ploegen trainen in tegenstelling tot de meeste landen en universiteiten (waar de Concept2 gebruikelijk is) op de RP3-machine. Een tweekilometerrace paste echter niet in de olympische voorbereiding, dus werd developmentcoach Ronald Florijn gevraagd een acht te vullen.
[su_quote]Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Motivatie
“Ik ben toen uiteraard gaan kijken wie er onlangs hard was gegaan op de ergometer en heb een lijstje gemaakt. Vervolgens moesten de jongens er natuurlijk ook zin in hebben, want niet iedereen staat te springen voor een tweekilometerrace op de ergometer”, vertelt Florijn.

Namen
Het werd volgens de voormalig olympisch kampioen een mix van roeiers net onder de nationale top en de bovenkant van de U23-groep. Lennart van Lierop, Wibout Rustenburg, Daan de Vos de Wael, Joris Moerman, Wietse Morreau, Dolf Rutten, Ties Talsma en Tristan Versteeg zullen in het olympisch trainingscentrum met hun ergometer aan elkaar gekoppeld worden. “Ik ben benieuwd, want Washington staat erom bekend hard te kunnen ergometeren”, aldus Florijn.

Individuele tijden
De roeiers worden elk gewogen, waarna die gegevens worden toegevoegd aan de snelheidsberekening van elke ploeg. Volgens RowPerfect kunnen ze vervolgens zelfs tot 0,5% nauwkeurig berekenen wat de precieze bootsnelheid van de acht zal zijn. Opvallend genoeg zal volgens Florijn niet inzichtelijk worden hoe de precieze individuele tijden zich tot elkaar verhouden. “Daar willen ze uiteindelijk wel naar toe, althans dat in elk geval de coach het kan zien.”

Camera’s
Hoe het er verder uit gaat zien is nog grotendeels onduidelijk voor de bondscoach. “Washington schijnt geweldige camera’s te hebben. Geen idee hoe het er bij ons uit gaat zien. Maar de baas van RowPerfect, Jan Lammers, zal dit deel verzorgen. Ik laat me graag verrassen.”

De race is hier live te volgen.