Nereus wint op beide mannenfronten

Algemeen

De elitemannen van Nereus zijn op dreef. Zowel de dubbelviermet als de boordvier zegevierden bij de Novembervieren. De viermet van slagman Nelson Ritsema roeide bijna tien tellen sneller dan Triton. De dubbelviermet had de koppositie iets minder stevig in handen, met een kleine vijf seconden. “Maar ik had eigenlijk wel een beetje verwacht dat het goed zou gaan”, vertelt slagman Abe Wiersma. “Het was voor mij wel een kwestie van een titel verdedigen.”

Het is bij de Novembervieren altijd de vraag wat het weer zal doen, maar dit jaar zal niemand daarover hebben geklaagd. Met een goed zonnetje en een timide briesje waren de omstandigheden aangenaam. “We hadden geen super technische race, maar het viel ook nergens echt weg”, vervolgt Wiersma. “We hebben ten opzichte van ploeggenoten een week training gehad, dat bood ons net een beetje voordeel. In kwaliteit zijn we nog net wat beter dan Skøll.” Die Amsterdammers eindigden als tweede.

Verschil
Toch was het verschil in tijd tussen beide ploegen klein. “En dat snap ik ook wel”, beaamt Wiersma. “Het is een deel de ploeg die dit jaar ook in Henley heeft geroeid. Wat ze daar deden is een knappe prestatie op zich. Het zou raar zijn als ze niet dichtbij lagen. Bovendien is hun seizoen alweer begonnen en ze hebben een vrij aardige Tromp geroeid.” Dat ligt voor de Nereusboot anders. “We zijn allemaal een beetje aan het nazomeren van de WK.”

NLroei.nl maakt onafhankelijke roeijournalistiek en bestaat dankzij donaties. Doneer ook!

Titelverdediger
Vorig jaar won Wiersma de Novembervieren ook. Toen met Rik Rienks, Michiel Oyen en Dirk Uittenbogaard aan boord. Laatstgenoemde was er dit jaar ook, aangevuld met Tone Wieten en Freek Robbers. “Twee jaar geleden zat ik ook al met Freek in de boot. Tone was dit jaar een beetje een vreemde eend in de bijt. Dat is voor hem wel heel leuk, hij gaat nog wat meer scullen dit seizoen.”

Best aardig
Het kwartet is een week aan het roeien. “De vier is samengekomen net voor de Head of the Charles. Michiel wilde eigenlijk ook graag in de dubbelvier mee, maar dan kon hij dus niet in de viermet. Hij koos uiteindelijk daarvoor. We hebben een klein beetje moeten bijkomen van de Head of the Charles. Hoewel het niet heel intensief was, moest daar toch even vol het gas open. Vorige week zijn we begonnen met trainen voor deze wedstrijd. Dat ging best aardig.”

Houtje-touwtje
De viermet is een nummer dat niet vaak voorkomt. De Nereiden kwamen met een gloednieuwe vier aan de start, maar het opriggeren had wat mankementen. “We hadden dubbeltweeriggers en die pasten niet op de mal van de vier. Onze bootsman heeft toen allemaal plaatjes gemaakt om het aan te passen en het houtje-touwtje in elkaar te knutselen.”