Njord developmentfavoriet: ‘Teleurstelling bij verliezen groter dan dat winnen bijzonder is’

Algemeen

Het gebeurt zelden dat een ploeg het presteert om alle te behalen punten binnen te tikken. De lichte mannenvierzonder van Njord bewees afgelopen jaar dat het mogelijk is in het developmentklassement. Het was een goede basis om gekroond te mogen worden tot een van de NLroei favorieten over het afgelopen jaar. “Alles wat goed kon gaan ging goed”, beaamt boegman Joris Bergman. “We kwamen elke developmentwedstrijd met enige overtuiging als eerste over de streep.”

De beste herinneringen koestert Bergman aan de Holland Beker en de Hollandia. Die laatste was het openingstoernooi voor de developmentroeiers. “Bij de Varsity waren we derde en dat was een teleurstelling. Hier lagen we direct na de start al een lengte voor. Dat hebben we niet meer opgegeven en toen dacht ik ‘wow, er zijn echt mooie dingen mogelijk dit seizoen’.” 

Overmacht
Ondanks de overmacht, was de ploeg bij de laatste wedstrijd pas zeker van de klassementswinst. Al was de kans klein. “Toch was het gevoel van ontlading toen we het echt hadden gehaald enorm”, blikt Bergman terug. “En zonder te verliezen was ook mooi.” De race zelf was ook  spannend. “We lagen tot de 1000 meter achter op Nereus.

Baanhaal
Maar we wisten dat onze baanhaal goed was. Daar hebben we steeds op vertrouwd. We lieten ons niet gek maken. Toen ik de call gaf om eroverheen te gaan lukte dat.” Die baanhaal was volgens de boegroeier een karakteristiek punt van de ploeg. “Die is er ook meteen in gebracht door onze coach.”

Verliezen
Na alle winst die de mannen hebben geboekt werd het gevoel van winnen wel anders volgens de Leidenaar. “Het was misschien meer zo dat verliezen een regelrechte teleurstelling zou zijn dan dat winnen echt heel bijzonder bleef.” Hoewel niet op een developmentwedstrijd hebben de mannen dat wel ervaren. Bergmen: “Bij de Argosprint hebben we op een paar seconden verloren van Laga. Daar baalden we goed van. We dachten dat we de allerbeste ploeg waren en we wonnen net niet. Dat wakkert het speciale aan winnen wel aan.”

Handdoek
Het grootste gedeelte van de ploeg gaat door. “Ik heb zelf de handdoek in de ring gegooid”, zegt Bergman, die al zeven jaar lid is en daarin een behoorlijk cv heeft opgebouwd met naast wedstrijdroeien ook een bestuursjaar. “De rest gaat naar de ouderejaarsgroep.” En daar gaan we vast nog meer over horen: “Ze hebben inmiddels alweer overwinningen geboekt bij de Tromp en de Hel van het Noorden.”