Nieuwe nationale Bosbaanwedstrijd van start in april: ‘ouderwets gezellig’

Wedstrijden

De nationale wedstrijdkalender is een race rijker: in het paasweekend van 16 en 17 april wordt in Amsterdam voor het eerst de Bosbaan Voorjaarsregatta gevaren. ”Ik hoop dat het een denderend weekend wordt.”

De Bosbaan Voorjaarsregatta is onderdeel van het eerstejaars 4+ klassement, het development klassement en het junioren instroom klassement. Ook zijn er velden uitgeschreven voor senioren, zodat die zich kunnen voorbereiden op de NK klein die de week erna plaatsvinden. ”Het wordt een volle bak”, zegt organisator Nieneke Hofstra (Okeanos).

Vol, voller, volst
De behoefte naar een nieuwe race was er al langer. Want het roeien blijft maar groeien. ”Alle bestaande wedstrijdweekenden zitten hartstikke vol. De velden worden groter en groter. Het weekend van de Hollandia bijvoorbeeld, is normaalgesproken enorm druk. Daarom kwam er twee jaar geleden vanuit de KNRB de vraag: ‘wie wil er een nieuwe wedstrijd organiseren?”

Corona
Studentenverenigingen Okeanos en Orca pakten dat samen op. Eigenlijk zou de eerste editie vorig jaar plaatsvinden, maar dat ging vanwege de coronamaatregelen niet door. ”Een behoorlijke bummer. Maar nu ziet het er positief uit. Ik hoop dat er ook toeschouwers bij mogen zijn, dat het echt een denderend weekend wordt in plaats van een afgezwakte, saaiere editie”, zegt Hofstra.

Dit jaar worden er voor drie verschillende scenario’s voorbereidingen getroffen. ”Met toeschouwers of zonder, wel of geen coronapassen. Het wordt last minute beslissen, een uitdaging dus. Hofstra: ”Over het aantal inschrijvingen maakt de organisatie zich niet heel druk: ”met zoveel klassementen die staan uitgeschreven, zitten we in een luxepositie.”

Sfeer
”Bovendien zullen veel mensen uitkijken naar een 2k wedstrijd, na zo’n lange tijd zonder roeievenementen. Helemaal op de Bosbaan, want daar hangt altijd die ouderwets gezellige sfeer. Nu nog hopen dat het weer ook meezit.”