Nieuw-Zeelandse roeiers niet naar wereldbekers

Kort

De Olympische Spelen van Tokyo zullen komend jaar de eerste wedstrijd zijn waar onze nationale equipe de beste ploegen van Nieuw-Zeeland treft. Vanwege het ronddwalen van het coronavirus zendt de nationale bond geen enkele ploeg naar de wereldbekers die allen in Europa worden gehouden.

De enige twee boten die deze kant opkomen zijn de acht en dubbelvier bij de mannen. Zij moeten zich nog plaatsen via het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) medio mei in Luzern. Nieuw-Zeeland is een van de grootmachten binnen het roeien. In de lichtgewicht dubbeltwee zijn ze bijvoorbeeld de voornaamste concurrent van onze topploeg met Ilse Paulis en Marieke Keijser.

NK
Het voordeel van binnen Nieuw-Zeeland blijven is dat daar van alles mag. Het eiland telt amper coronabesmettingen en evenementen kunnen gewoon plaatsvinden. Aankomend weekeinde vinden op Lake Ruatanwhia zelfs de nationale kampioenschappen plaats. Even leek daar overigens een streep door te gaan vanwege een besmetting in de buurt, maar uiteindelijk kon toch een begin worden gemaakt aan het toernooi dat nu drie in plaats van vijf dagen duurt.