Lisa Scheenaard wint Silverskiff in Turijn

Uitslagen Voorpagina Wedstrijden

Olympisch reserve Lisa Scheenaard won gisteren in Turijn de Silverskiff. Ook lichtgewicht roeister Amber Kraak viel bij de wedstrijd over elf kilometer in de prijzen, zij won het zware veld onder de 23 jaar.

Het was de eerste keer dat de 28-jarige Scheenaard meedeed aan de lange-afstandsrace met keerboei. “Je roeit nooit zo’n lange afstand tijdens een wedstrijd, dus qua indelen was het even zoeken. Wat niet mee hielp was dat het na de keerboei flinke wind tegen was. Mij was verteld dat het vanwege de stroming mee vanaf daar alleen maar ‘chillen’ was, maar dat bleek dus niet het geval”, vertelt Scheenaard via de telefoon vanuit Turijn.

Kanshebber
Dat de Eindhovense na ruim drie kwartier 22 seconden sneller was dan de eerstvolgende, de Oekraïense Diana Dymchenko, kwam niet als verrassing. “Ik wist dat ik kanshebber was. Er was een aantal sterke Amerikaanse vrouwen die allen al wel eens wereldkampioen waren. Maar ik had me redelijk goed voorbereid en je weet het bij zo’n wedstrijd natuurlijk nooit. Er kan van alles mis gaan.”

Peulenschil
Scheenaard nam na de Olympische Spelen twee maanden rust en pakte in oktober de draad weer op. “Tussendoor heb ik me met andere dingen actief gehouden, maar toen ik begon heb ik deze wedstrijd meteen wel als doel gesteld om iets te hebben om voor te trainen. Als het er naar uitziet dat de Hel van het Noorden doorgaat, denk ik dat ik mijn boot daarvoor ook wel oplaad. Die zes kilometer is nu natuurlijk een peulenschil”, zegt ze met een via de telefoon hoorbare knipoog.

Skiff
Ze blijft komend seizoen grotendeels in de skiff bij Thêta in Eindhoven trainen onder coach Gerard Egelmeers, maar sluit een ander nummer ook niet uit. “Ik heb met bondscoach Josy Verdonkschot afgesproken dat ik ook af en toe naar de Bosbaan ga om in grotere nummers te trainen en te kijken of bepaalde combinaties klikken. Op basis van die informatie zal dan vast een plan gemaakt worden voor later dit seizoen.”

Kraak
Achter Scheenaard was Amber Kraak in Turijn de snelste Nederlandse vrouw met een vierde plek. De roeister van Vidar won de zware onder 23 categorie, maar was wel een kleine halve minuut langzamer dan Valentina Rodini, die derde werd en snelste was in het lichte veld. Rodini pakte in Rotterdam nog het brons in de lichte dubbeltwee bij de WK onder 23 jaar. Kraak werd daar met Anne-Marie Schonk gekroond tot wereldkampioen.

Hazelbag
Buiten het Brabantse tweetal toog ook de viertallige selectie van ouderejaars vrouwen van Skadi naar de Silverskiff. Net als Mirjam Box en Ward van Zeijl van Asopos de Vliet. De Leiderdorpse lichtgewicht roeier eindigde als 41e, slechts ruim een halve minuut sneller dan veteraan Hans Martin Hazelbag van Rijnland die met zijn tijd van 44:28,61 menig senior roeier voor zich hield.

Nederlanders
Frans van der Steen van Aegwirden maakte eveneens indruk door vlak achter Hazelbag het Veteranen E te winnen. Zijn voorsprong op de nummer twee bedroeg bijna twee minuten. Andere Nederlandse winnaars waren Martin Rom Colthoff (Veteranen G) en Willeke van der Weide (Veteranen D) en Vogel Brouwer (Veteranen H). Er deden in totaal meer dan 600 deelnemers mee. Uitslagen zijn hier te vinden.

©NLroei, 14-11-2016