Lisa Scheenaard geeft kleur aan flets oranje bij verwaaide wereldbeker

Algemeen Analyse

De Nederlandse olympische vloot viel op thuiswater niet mee. Lisa Scheenaard gaf op de valreep aan het optreden van Nederland toch een zeker cachet door het brons spectaculair te veroveren. De overige zes A-finalisten behaalden twee medailles: zilver voor de lichte vrouwen en brons voor de mannendubbelvier. De paravloot is wel vol op stoom: goud voor de Van der Meer/De Koning-dubbel en brons voor de mixedviermet.

Ook vandaag werd de Willem-Alexanderbaan geteisterd door boeiverschillen. Lisa Scheenaard kreeg de niet gunstige boei vijf toegewezen. Daarop kon ze de latere winnaar Twigg (gestart op baan 1) en Gmelin (baan 2) niet bijhouden, maar ze benutte in de buurt van de finish het betere water door daar de Britse (baan 3) te verschalken. Dat deed ze op spectaculaire wijze, met minimaal verschil: 0,06 seconde.

Brons
Abe Wiersma, Tone Wieten, Koen Metsemakers en Dirk Uittenbogaard hadden ten opzichte van hun belangrijkste opponenten niet de meest gunstige boei, maar hielden aansluiting met de absolute top door dicht bij de winnende Polen te blijven. De Duitsers haalden de oranje boot vlak voor de meet in en kaapten daarmee het zilver.

Zilver
Ilse Paulis en Marieke Keijser hadden gisteren als leeuwinnen gevochten om vandaag op een goede boei te komen. Daarin zijn ze geslaagd. Nieuw-Zeeland kreeg een nog iets betere baan voorgeschoteld, maar was met een stevige bries tegen beduidend sneller dan recent herenigde Nederlandse vrouwen.

Hoop/vrees
De prestaties van beide vrouwenvieren vielen tegen, daar zullen verschillende redenen voor zijn. Het eerste gezamenlijk wereldbekeroptreden van Broenink/Twellaar was hoopvol. De Holland Acht deed het op een lastige boei niet slecht (vierde), maar moest zijn meerdere erkennen in Nieuw-Zeeland. Mark Emke had naar aanleiding van hun debuut in Poznan nog opgemerkt daar niet direct een gevaar in te zien. De Holland Beker werd gewonnen door de Deen Sverri Nielsen.

Verwaaid
In totaal veroverde Nederland negen medailles, vier ervan werden binnengehaald door de para’s, met het goud van de niet-olympische lichte mannen en brons van de dito vrouwen behaalde de validevloot vijf medailles. Dat houdt niet over. Voor een wereldbeker in eigen land is het een wat schrale oogst, hoe de WK (en Henley) ook geprogrammeerd is. Het beeld van hoe het werkelijk is gesteld met het Nederlandse prestatieniveau, is echter verwaaid in de polderwind.

Alle uitslagen staan hier. NLroeiTV interviewde Scheenaard & Paulis en Wiersma & Drysdale.