Rondom het spektakel bij de hoofdnummers gebeurde er bij de Varsity iets bijzonders in het veld van de eerstejaars. Zonder doorgewinterde Olympiërs, maar vol ambitie en strijdlust, schurkten jonge roeiers tegen de top aan. Vooral de lichte acht van Nereus liet van zich horen, inclusief een overtuigende zege én een veelbelovende boodschap voor de rest van het seizoen.
Terwijl de Varsitycommissie nog druk bezig was met de afbouw van het terrein, ebt de spraakmakende editie nog na. Er werd – terecht- nog veel gesproken over de ruimschootse overwinning van Laga, en de spannende eindsprint van Triton en Skøll. Behalve die twee hoofdnummers is er echter ook nog veel te melden over een ander veld, namelijk de eerstejaars.
Al sinds jaar en dag wordt namelijk dit eerstejaarsveld uitgeschreven bij de Varsity. De zogenaamde Jonge acht (voor knapen) was vroeger de enige categorie, tegenwoordig is het geëvolueerd tot een volledig veld met vieren en achten, lichten en zwaren, mannen en vrouwen. De startende roeiers hebben nog geen enkel klasserend blik binnengesleept en strijden om het hardst. Men wil als eerste ‘beginnelingen-af’ zijn.
Nereus
Op de openingswedstrijd van het kortebaanseizoen is het altijd de vraag wie de bokalen mee naar huis mogen nemen, de lichte mannen van Nereus presteerden het opvallendst.
Die Amsterdamse acht deed qua tijden namelijk volop mee met het zware veld. Vanwege de wind is het vergelijken weliswaar moeilijk, maar de lichtgewichten zaten slechts enkele seconden van de tweede tijd in het zware veld. Bij hun eigen finale beklonken ze de overwinning met een ruime voorsprong van vier bootlengtes.
Oppepper
Volgens coach Joris Keller is het echter nog te vroeg om van een ruime zege te spreken. “De tijden zijn vooral een morele oppepper”. Volgens hem is het nog te vroeg om iets over de rest van het seizoen te zeggen. “Ze willen alleen maar meer trainen, dus ik moet ze bij wijze van spreken afremmen”, vertelt Keller. “Zo’n overwinning laat zien dat het zich uitbetaald en geeft ruimte om na te denken over andere doelen, zoals in het zware veld en wedstrijden in het buitenland starten.”
Gedurende de middag was de wind aan gaan zetten. En dat zorgde voor de nodige deining. Dus dat de lichte acht van Nereus in de voordeligste baan lag, zal ongetwijfeld hebben geholpen. Vanuit baan één bouwden de Amsterdammers hun voorsprong geleidelijk uit. “Na de eerste tweehonderd meter was er al licht tussen de boten, bij de laatste tweehonderd meter was er een gat van dertien seconden.”
Varsitytraditie
Hoewel de wind aan het begin van de dag juist nog wel mee leek te vallen, stak het ook in de ochtend bij vlagen op. Daarom is er gekozen om per voorwedstrijd timetrials te houden. Zo kon het gebeuren dat de zware mannen van Aegir met de scherpe derde tijd overall, alsnog geen A-finale mochten varen. Fairness-protocollen en waaiervormen zijn inmiddels net zo’n groot onderdeel van lange lijst Varsitytradities als zooien en kluitgooien.