Belg Lemmelijn blijft verbazen: 5:50,3 bij WK

Kort

De nieuwe Belgische roeisensatie heet Ward Lemmelijn. De student uit Hasselt roeit slechts anderhalf jaar en scherpte gisteravond laat bij de wereldkampioenschappen indoorroeien in Long Beach (Los Angeles) zijn eigen Belgische record met ruim een seconde aan tot 5:50,3.

Met die tijd werd Lemmelijn ook nog eens officieel wereldkampioen voor indoorroeiers onder de 23 jaar. Roeifederatie FISA organiseert dit evenement nu voor de tweede maal. Lemmelijn moest echter wel alles uit de kast halen om de titel binnen te halen. Tot vlak voor de finish lag hij nipt achter op de Amerikaan Charles Alexander. De Belg zijn laatste 500 was verwoestend: 1:24,6.

Buryak
De organisatie liet meerdere topatleten overkomen in de hoop op wereldrecords. Dit gebeurde echter niet in de open klassen, ware het niet dat wereldrecordhoudster Olena Buryak (6:22,8) wel haar eigen wereldrecord in de leeftijdsklasse tussen de 30 en 40 jaar oud verbrak. Ze kwam in Los Angeles tot 6:25,6.

Amerikanen
Opvallend detail in deze race was de kracht in de breedte van de Amerikaanse bondsselectie. Aangevoerd door Brooke Moony met 6:30,8 roeiden er maar liefst elf vrouwen onder een tijd van 6:40. Nog eens zeven zaten tussen de 6:40 en de 6:50. Vrijwel iedereen deelde haar race uitstekend in.

Zeidler
De Duitse skiffeur Olivier Zeidler was ruimschoots de sterkste bij de zware mannen. Hij zette in een vlakke race een tijd van 5:42,6 neer. Ook de voormalige topzwemmer roeit pas relatief kort. Voor een wereldrecord zal de Duitser nog een kleine zeven tellen harder moeten ergometeren. Josh Dunkley-Smith zette vorig jaar 5:35,8 op de klokken.

Osborne
Bij de lichte mannen was een andere Duitser de beste. Jason Osborne is al het hele jaar in topvorm en kwam nu tot 6:07,5. Tot halverwege ging hij nog gelijk op met de Italiaan Martino Goretti, maar de Duitser sloeg keihard toe in de derde 500 meter.

Uitslagen zijn hier te vinden.