Lef van Laga verfilmd: Water & Bier

Recensie

Er is moed voor nodig om emoties te laten zien en al helemaal aan een groot publiek. Bij Laga durfden ze dat aan. Filmmaakster Lisa Boerstra kreeg het vertrouwen om een jaar lang roeisters, roeiers, coaches en bestuursleden van de in 1876 gestichte studentenroeivereniging te volgen. Het resultaat is uniek. Boerstra en haar camerateam waren er (bijna) altijd en overal bij. Van studentikoze (zuip)partijtjes tot en met de voorbereiding van fatalistische races, en heel veel ertussen. Het is allemaal te zien in een documentaire die gisteravond voor het eerst op televisie werd uitgezonden, en hier online is te bekijken.

De bijna anderhalf uur durende documentaire kent diverse verhaalljnen. De (voorzittende) president en een coach zijn in het hier en nu bezig met respectievelijk hun vereniging en hun ploeg, maar hebben ook al een oog gericht op hun maatschappelijke carrière. De horizon van wedstrijdroeister en wedstrijdroeiers reikt (begrijpelijkerwijs) niet veel verder dan twee à drie kilometer. Maar er zijn ook dromen over goud bij de Olympische Spelen en de – bij Laga onvermijdelijke – Varsity.

Snelkookpan
Heel hard trainen en het snot voor ogen roeien bij wedstrijden leveren niet altijd het gewenste resultaat op. De camera komt heel dicht bij het verdriet van verloren races, en het missen van selecties. En het moment is vastgelegd waarop rijzende Laga-ster Willemijn Mulder wordt uitgenodigd voor de (oranje) bondsploeg in Amsterdam. Dat maakt bij haar veel los, want in haar blijdschap voelt ze ook aan dat ze het vertrouwde (rode) nest in Delft zal moeten verlaten.

Je kunt op vele manieren tegen een studentenvereniging aankijken, maar voor velen is het een vormende leerschool, waarin in een soort snelkookpan tamelijk intens hoogte en dieptepunten worden beleefd. In Bier & Water is te zien wat dit met verschillende (jonge) mensen doet, en dat maakt het een uniek TV-document.