Karolien Florijn in Trouw: ‘leef van dag tot dag’, Simon van Dorp bij NOS: ‘gokken met andermans geld’

Nieuwsoverzicht

Koen Metsemakers en Tone Wieten worden door de NOS geduid als de olympisch kampioenen die niemand kent. En dat klopt als een zwerende vinger, zo blijkt. Er worden geen handtekeningen aan ze gevraagd, op straat worden de mannen niet herkend. Zelfs bij roeiverenigingen zijn ze onbekend. In deze korte interviewtjes leggen de kampioenen uit dat ze daar niet wakker van liggen. Metsemakers vindt het “de charme van het roeien” Wieten: “Ik doe het niet voor iemand anders, ik doe het voor mezelf, samen met mijn ploeg”.

Simon van Dorp (203 centimeter lang) wil richting Parijs enigszins onder de radar blijven. De winnaar op de Rotsee ziet de koningsklasse nog niet helemaal als zijn natuurlijke habitat. “Het voelt alsof ik in andermans veld de boel aan het verzieken ben. Het voelt zeker niet alsof het mijn veld is en mijn gouden medaille. Het voelt alsof we gaan gokken met andermans geld.” Dat zegt hij (met schoenmaat 51, 105 kilo zwaar) in dit filmpje waarin Karolien Florijn ook aan het woord komt.

Hetzelfde
Florijns ongeslagen status die zij sinds 2022 met toewijding heeft opgebouwd, brengt met zich mee dat de dochter van wereldkampioen Antje Rehaag de gedoodverfde winnaar van het skiffgoud in Parijs is. Esther Scholten vroeg namens Trouw ernaar: Voel je de druk van Parijs al?

“Ik leef best wel van dag tot dag. Als mensen het erover hebben, vind ik het wel spannend hoor. Of als ik er zelf soms toch even aan denk. In Luzern bijvoorbeeld realiseerde ik me dat het volgende treffen met mijn concurrenten in Parijs zal zijn. Dat is wel een gek idee natuurlijk. Maar ik probeer er zo min mogelijk bij stil te staan. Uiteindelijk heb ik zoveel wedstrijden gevaren en moet ik straks op de spelen precies hetzelfde doen als altijd. Dezelfde protocollen volgen. Dezelfde warming-up. Hetzelfde eten. Ik moet ook dezelfde inspanning leveren en dezelfde tegenstanders verslaan. Alles is hetzelfde, alleen de medaille is net ietsje mooier”, aldus Karolien Florijn in dit interview.