Kaj Hendriks: roeipakje uit, doktersjas aan

Kort

Kaj Hendriks – regerend Nederlands tweezonderkampioen – trainde voor de Olympische Spelen, maar onderbrak dat. Hij meldde zich vorige week vanwege de Coronaviruscrisis als arts bij het ziekenhuis. Hij wil helpen. Aan de NRC gaf hij tekst en uitleg.

“Een week geleden stond er een ergometertraining op het programma, twee uur roeien, binnen. Aanvankelijk ging het lekker, maar halverwege dacht ik ineens: waar ben ik mee bezig? Ik ben al jarenlang egocentrisch met sport bezig, en nu er een crisis gaande is, heb ik me als afgestudeerd arts verstopt op een roeimachine om me voor te bereiden op een evenement dat misschien niet eens doorgaat. Dat kon ik niet langer aan mezelf verkopen. Ik heb mijn familie en vrienden ingelicht, en ben vrijwel meteen contact gaan zoeken met het St. Antonius Ziekenhuis”, zei hij tegen de NRC-redactie. Hendriks zit inmiddels op de reservebank, startklaar om medische diensten te gaan draaien.

Carrière
Over zijn roeiloopbaan zegt de Tritonroeier dit. „Dat de Spelen met een jaar zijn uitgesteld, biedt mij kansen. Ik had al geaccepteerd dat ik wellicht nooit meer aan de Spelen zou meedoen, maar nu is de kans toch aanwezig dat ik er volgend jaar bij ben, al weet ik niet wat de komende weken gaan brengen. Het doel is om wedstrijdfit te blijven, en tegelijkertijd te bouwen aan mijn medische carrière. Ik zit nu tussen twee werelden in, dat is heel gek. Als topsporter wilde ik altijd iets te doen hebben, maar nu kan ik al helemaal niet wachten om mezelf nuttig te maken. Ik sta op stand-by, klaar om in te springen.”

Het hele NRC-verhaal staat hier. Baanwielrenster Kirsten Wild en hockeycoach Max Caldas komen daarin ook aan het woord.