Je roeit harder met een narcistische coach

Algemeen

Recent onderzoek toont aan dat roeiers beter presteren als hun coach narcistische trekken vertoont. Het onderzoek werd uitgevoerd door onder meer wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Het betrof deelnemers van de NKIR, het ging over hun coaches.

Over meerdere jaren hebben 266 NKIR-deelnemers enquetes ingevuld over onder andere persoonseigenschappen van hun coaches. Er waren zestien vragen met betrekking tot narcisme. Uit de data bleek een verband tussen hoe snel de roeiers waren en hoe narcistisch ze hun coach vonden. Tegenover elke positief beantwoorde vraag stond een 0,22 seconde snellere tijd, zo bleek.

Eigenschap
Narcisme – zoals het in dit onderzoek betreft – is een persoonlijkheidseigenschap die wordt gekenmerkt door een overdreven zelfverheerlijking en een dominantie oriëntatie. In tegenstelling tot narcisme als persoonlijkheidsstoornis heeft iedereen dus wel bepaalde kenmerken hiervan.

Verklaring
De auteurs schrijven dat de onderzoeksresultaten mogelijk verklaard kunnen worden doordat narcistische mensen (roei)wedstrijden eerder zien als mogelijkheden tot zelfverbetering en kansen om zichzelf te laten zien. Narcistische coaches kunnen de roeiers hun visie bij trainingen en bij de voorbespreking inprenten, waardoor er beter gepresteerd wordt. Non-narcistische mensen zien wedstrijden juist weer vaker als opgave, en kijken er dus tegenop.

Komende week volgt op NLroei een interview met auteur en assistent-professor Emma van Gerven. Bron: het artikel op nature.com.