Jabik Bastiaans: ‘Alles gaat volgens plan, maar het blijft opletten’

Interview

Als je wilt weten hoe de olympische roeiarmada ervoor staat, kun je dat het beste aan Jabik Bastiaans vragen. Hij bleek al eerder een uitstekende voorspeller, zo had hij goed in de smiezen dat Lennart van Lierop wel eens zou kunnen uithalen bij de EK’23. Het resultaat is bekend. NLroei sprak hem vorige week. Volgens het staflid zit het met de fysieke vorm wel snor. Dat bleek uit een recente stappentest. Ook roeitechnisch ligt de equipe op koers. En mentaal groeien de roeiers en roeisters naar de wedstrijd toe. “Je merkt dat er een wedstrijd zit aan te komen, sommigen worden wat kribbig, anderen juist wat stiller.”

De inspanningsfysioloog met de meeste ervaring met bondsroeiers beschikt over veel data. Zo kan hij vele stappentesten door de afgelopen seizoenen heen met elkaar vergelijken. Na de hoogtestage in Oostenrijk hebben de oranje roeiers die zuurstofopnametest gedaan. Bastiaans houdt vanwege de meelezende concurrentie het excelbestand tegen de borst, maar zegt “de uitslagen zijn goed te vergelijken met vorig jaar.”

Dat belooft wat. Er werden toen bij de WK in de olympische bootklassen vijf gouden en drie zilveren medailles behaald. Als chauvinistisch roeiliefhebber wil je natuurlijk horen dat die oogst minstens wordt geëvenaard. Maar Bastiaans waagt zich niet aan een dergelijke uitspraak. Hij citeert liever Simon van Dorp. “Hem werd laatst in een volle zaal met andere olympiërs gevraagd of hij voor goud gaat. ‘Ik ga zo hard mogelijk roeien, en dan zien we wel of dat voldoende is’, was zijn antwoord. Het duurde even voordat de betekenis van zijn uitspraak bij de toehoorders was ingedaald. Maar toen klonk er een applaus. Atleten begrijpen als geen ander dat speculeren over de kleur van medailles geen zin heeft.

(tekst loopt door onder crowdfundingoproep, doe jij ook mee? Het kan hier, alvast bedankt!)

maak NLroei mede mogelijk

doe mee aan de crowdfunding

alvast bedankt!

Bastiaans verheugt zich op het toernooi, hij kijkt als fysioloog van de mannenscullers in het bijzonder uit naar de te verwachten tweestrijd tussen de skiffeurs Zeidler en Van Dorp. “Vermoedelijk kijkt heel de roeiwereld daarnaar uit. Zo’n tweestrijd is ook belangrijk voor de roeisport, daar zit een herkenbaar verhaal in. Beiden zijn uitzonderlijk getalenteerd en bovendien aan elkaar gewaagd, zo bleek in Luzern. Van Simon weten we dat hij uitstekend een toernooi kan varen. Hij moet naar verwachting drie keer over de baan voordat hij in de eindstrijd ligt. Door de omvang van het skiffveld zijn er ook kwartfinales. Hij kan als geen ander van etappe naar etappe gaan”, weet Bastiaans die zelf uit het wielrennen komt. 

Maar wordt het wel een match à deux in Parijs? In Tokyo schoot de Griek Ntouskos als een komeet omhoog. Alle Nederlanders zullen straks in Frankrijk moeten opletten dat de camembert niet van hun stokbrood wordt gegeten. “De bemanningen hebben allemaal een raceplan, maar het blijft opletten natuurlijk. Alert blijven, tegenstanders niet weg laten lopen. Het blijft gewoon een wedstrijd, soms lopen dingen niet zoals gepland, dan moet je wakker zijn en daarop inspelen.”

Differentiëren
Voor een flink aantal ploegen bestaat de Olympische Spelen als het optimaal gaat uit slechts twee races: de voorwedstrijd én (hopelijk) de eindstrijd om de medailles. In minder dan 2 x 7 minuten wordt de boel beslist waar jarenlang tot 5 á 6 uur per dag voor is getraind. “Door de omvang van hun velden gaan Karolien Florijn en Simon van Dorp vaker over de wedstrijdbaan. Hun trainingsschema ziet er daarom iets anders uit dan bijvoorbeeld dat van de Holland Acht. Die ploeg heeft ook behoefte aan iets meer wedstrijdspecifieke voorbereiding. Zo differentiëren we het programma zoveel mogelijk.”

De roeiers en stuurvrouw Dieuwke Fetter van de Holland Acht reizen ook wat later naar Parijs, want de skiffeurs zijn al twee dagen aan de gang als de acht over de baan moet. De roeiers zitten samen met onder meer de Britse concurrentie niet in het olympisch dorp, maar in een Frans hotel. Dat heeft met de capaciteit van het dorp te maken. Om aan de duurzaamheid van de Olympische Spelen bij te dragen werd waar mogelijk grootschaligheid vermeden.   

Succesrecept
De flinke Nederlandse armada kan een grootscheepse greep in de prijzenpot gaan doen. Het door Bastiaans geïntroduceerde succesrecept voor het roeien – veel extensieve duurtraining, krachttraining in blokken, weinig wedstrijdspecifiek, veel op hoogte – werpt vrucht af. En het zelfvertrouwen van de roeiers en roeisters kan erdoor tot massieve proporties uitgroeien, maar dat wil niet zeggen dat er geen nervositeit zal zijn.

Het uur van de waarheid in het Stade nautique de Vaires-sur-Marne nadert. Rondom deze olympische snelkookpan zal de druk alsmaar toenemen. “Bij iedereen slaat op momenten soms de twijfel toe. Dat is volkomen normaal en niet meer dan menselijk. Ook zal een innerlijke stem op tweederde van de wedstrijd gaan zeggen dat je verschrikkelijk moe bent. Het hoort er allemaal bij”, voorspelt hij.  Wat is Bastiaans’ taak in Parijs? “Vooral er zijn, zaken monitoren en wanneer gewenst een praatje maken. Het zou zomaar kunnen dat het daarbij om een herhaling van zetten gaat en er bevestiging wordt gegeven.”