De sfeer van de Bosbaan werd door de HollandBekerorganisatie boven de faciliteiten van de Willem-Alexanderbaan gesteld: deze week werd voor 2016 de Amsterdamse accommodatie gekozen als arena.
Volgens de voorzitter van het organisatiecomité Carel van Lynden is deze beslissing niet verrassend. “Anderhalf jaar geleden hebben we afgesproken eenmalig naar de Willem-Alexanderbaan te gaan. Daar is toen veel discussie over geweest. We hebben toen aan onze stakeholders beloofd om na een jaar weer terug te keren.” Het hoofd van de organisatie doelt op onder andere de gemeente en Topsport Amsterdam, die het evenement graag op de Bosbaan gehouden zien worden.
Proeftuin
Van Lynden geeft wel toe dat men door de organisatie van het WK voor niet olympische nummers en junioren, dat in augustus op de Willem-Alexanderbaan gehouden wordt, gevraagd is in Rotterdam te blijven. “Ze wilden graag dat wij als proeftuin voor het WK zouden fungeren.” Een van de redenen om dit niet te doen was dat het aantal toeschouwers afgelopen jaar duidelijk lager lag dan in voorgaande jaren.
Finishgebied
De organisatie kijkt desalniettemin terug op een geslaagde editie. “Er zitten veel voordelen aan de baan. Het botenterrein en het finishgebied liggen bijvoorbeeld veel dichter bij elkaar dan op de Bosbaan en dat beviel qua sfeer erg goed” aldus Van Lynden.
De Maas
Roeivereniging De Maas, die het evenement mede organiseert, zou geen druk uitgeoefend hebben te blijven. “Natuurlijk zijn daar uiteraard stemmen die dat zouden willen, maar het viel erg mee. De zaken liggen niet zo zwart-wit, eerder verschillende tinten grijs.” Van Lynden haalt daarbij de andere organiserende vereniging – Skøll uit Amsterdam – aan. “Die was bijvoorbeeld flink tegen toen we naar Rotterdam gingen, maar achteraf vonden velen het daar juist heel erg leuk.”
Wereldbeker
De oorspronkelijke verhuizing naar Rotterdam was volgens Van Lynden voor een deel ingegeven door het idee om in de toekomst graag weer een keer een Wereldbekerwedstrijd te willen organiseren. Vanwege de eisen van de FISA kan dat niet meer in Amsterdam. “Inmiddels is het alleen duidelijk geworden dat een World Cup vóór 2018 financieel niet rond te krijgen is.”
Rouleren
Mede met het oog op bovenstaande mogelijkheid beraadt de organisatie zich nog over de verdere toekomst na 2016. De voorzitter ziet wel iets in het idee om de wedstrijd per jaar te laten rouleren tussen de twee banen. “Dat moet natuurlijk wel goed vallen bij de sponsoren, maar het zou een goede optie zijn.”
Bereikbaarheid
Van Lynden meent dat over een paar jaar ook iets is gedaan aan een van de mindere kanten van de Rotterdamse baan. “De bereikbaarheid is nog wel een probleem natuurlijk, maar vermoedelijk zal dat na de aankomende WK beter zijn.”
010 versus 020
Volgens Van Lynden is het kiezen van de baan nu eenmaal een lastige afweging. “Het is eigenlijk de sfeer van de Bosbaan tegenover de goede baan en de uitstekende faciliteiten van de Willem- Alexanderbaan. We proberen daar zo objectief naar te kijken en niet in een 010-020 – discussie terecht te komen.”