Holland Acht geklopt, bekerwinnaar Keijzer vooral blij met prijzengeld: ‘alles op rood’

Kort

Lucas Keijzer had een simpel recept voor zijn zege bij de Holland Beker. “Ik wilde na de start niet teveel achterstand hebben. Zo rond de kilometer lag alles binnen bereik, toen wist ik dat het goed zat.” En dat klopte want de Nereus-skiffeur nam de leiding over van zijn ex-clubgenoot Jelle Bakker die uiteindelijk tweede werd. Het werd een één-tweetje voor deze twee skiffeurs die beiden begonnen zijn bij De Hunze. Pieter van Veen werd derde.

Voor het fotomoment mocht Keijzer heel even de Holland Beker vasthouden, maar die moest hij daarna gelijk weer teruggeven. Als junior had hij niet van de beker gedroomd. Zijn belangstelling ging meer uit naar de 3.000 euro prijzengeld die hij mag houden. Of dat lang in zijn bezit blijft, is de vraag. Keijzer had daarvoor namelijk een bijzondere bestemming bedacht. De Holland Beker-winnaar gaat ermee naar Holland Casino om zijn winst te verdubbelen: “ik zet alles op rood”.

Oefening
Na een lange nacht slapen voorzag Holland-achtroeier Jan van der Bij NLroei vanochtend van commentaar. Gistermiddag had zijn ploeg nipt verloren van Oxford Brookes. “Dat is absoluut een sterke acht. En dat was precies ook de reden voor ons om aan de Koninklijke Holland Beker deel te nemen. Wij roeien tijdens een seizoen heel weinig wedstrijden, en dan zijn de toernooien voor ons ook nog eens aan de korte kant, want we hebben geen halve finales en zo. Dus is er weinig gelegenheid om onder wedstrijdomstandigheden samen te oefenen. Dat hebben we gisteren dus wel gedaan, en dat bleek dus heel erg nuttig.”

Van der Bij voert het niet als smoes aan, maar geeft een inkijkje in het trainingsprogramma. “Vandaag hebben we de eerste vrije dag sinds twee weken. Dit was een wedstrijd die we onder vermoeidheid hebben geroeid. En dat levert weer veel informatie op. Iedereen binnen de ploeg reageert weer anders op moeheid. Ik denk dat we er in Parijs ons voordeel mee gaan doen. Voor het publiek was het vast een mooie wedstrijd. Zolang ik al roei is het een bekend gegeven dat iedereen graag een boot met Holland-bladen wil verslaan. Dat is dan nu weer een keertje gebeurd. Ik heb daar niet wakker van gelegen”, aldus Van der Bij.

Alle uitslagen van de Koninklijke Holland Beker staan hier.