Hobbyproject levert populair tijdkloksysteem op

Algemeen

Jaarlijks organiseert de Uithoornse roeivereniging Michiel de Ruyter de niet al te groot opgezette headwedstrijd Amstel Drecht Regatta. Dat resulteerde vijf jaar geleden in de geboorte van RaceClocker. “Er kwam in de loop der jaren de vraag om het kloksysteem te verbeteren”, zegt lid Cees van Dok.

Enthousiast ging hij aan de slag. Van Dok, voormalig lid bij Proteus en jarenlang werkzaam voor TomTom, maakte hobbymatig een simpel systeem voor tijdwaarneming. “Het wordt nu jaarlijks over de hele wereld gebruikt”, vertelt hij trots. Via de site kunnen organisatoren van wedstrijden zich aanmelden. “Tegen een kleine vergoeding is het te gebruiken. Daarvan wil ik de boel draaiende kunnen houden. Een paar jaar geleden heb ik het voor groter publiek beschikbaar gesteld.”

Internet
De inzet van Van Dok was destijds om de wedstrijduitslagen meteen te kunnen weergeven. “Voorheen fietsten vrijwilligers met een stopwatch mee. De tijden werden later in een Excel gezet en zo kwam een uitslag pas laat. In een weekeind heb ik een tool gemaakt om dat via internet en de mobiel te doen.” En dat werkte. “We hebben het al snel een paar keer gebruikt bij trials.”

Feedback
Meteen kreeg de maker van het programma al feedback. “Die feedback heb ik in vrije uren steeds gebruikt om het functioneler en beter toegankelijk te maken. Zo zijn er sinds vorig jaar bijvoorbeeld ook tussenmetingen mogelijk.” RaceClocker is nu publiek toegankelijk en makkelijk te gebruiken. “Zeker voor kleine wedstrijden waarbij het te veel is om met transponders te werken is dit handig.”

Realtime
De uitslagen worden realtime ververst en zijn dus ook a la minuut te volgen. “Zeker in een clubhuis is het leuk als iedereen meekijkt naar het wedstrijdverloop”, merkt Van Dok. Degenen die aan het klokken zijn moeten dan wel verbonden zijn met internet. “Het systeem kan wel offline werken, als je de timer laadt wanneer je nog wel internet hebt. Alleen is het dan niet goed realtime te volgen.” De internetsnelheid heeft overigens geen invloed op de meting. Deze worden afgesteld op een centrale klok op de website.

Gebruik
Het programma werkt volledig via internet, je hoeft geen aparte app te installeren. “Een organisator voert de startlijst in en stuurt een link naar de vrijwilligers die timen”, legt Van Dok uit. “Zij klikken op die link en komen bij een klok die ze moeten bedienen. De geklokte tijden komen bij de pagina van de organisator binnen en ook op een openbare pagina. Vanaf daar is de race voor toeschouwers te volgen.” De klok werkt nauwkeurig tot een tiende van een seconde.

Sporten
De applicatie is gemaakt voor het roeien, maar Van Dok ziet dat veel andere sporten het ook gebruiken. “Veel fietswedstrijden in Engeland werken ermee.” Hij komt zo de raarste wedstrijden tegen. “Ik kreeg een aanvraag voor een wedstrijd met hondensleeën in Alaska bijvoorbeeld.” Aangezien het programma open op internet staat wordt het over de hele wereld gevonden.

Verbeteringen
“Ik krijg heel veel vragen en daardoor heb ik een mooie lijst met verbeterpunten”, zegt de maker. “Het kunnen toevoegen van straftijd, handicaps of geboortejaren is een wens. Ook zou het mooi zijn als ik het kan koppelen aan het inschrijfsysteem van de roeibond of het Amerikaanse model ‘Regatta Central’. Het herkennen van rugnummers met de camera van een smartphone zou ook een mooie toevoeging zijn. Elke keer als ik een beetje tijd heb sleutel ik weer verder.”