EK Junioren uitgesteld, Argentijnse skiffeur niet naar Spelen

Kort

In plaats van een annulering is een grote internationale roeiwedstrijd uitgesteld. Het gaat om de Europese kampioenschappen voor junioren, die eind mei in het Servische Belgrado plaats zouden vinden. Ander opmerkelijk nieuws: de ervaren Argentijnse skiffeur Brian Rosso is voor zes maanden geschorst zonder dat dit met Corona te maken heeft. Hij zal de Olympische Spelen van Tokyo moeten missen.

Roeifederatie FISA schorten de EK voor junioren al in een vroegtijdig stadium op omdat men verwacht dat de maand mei te vroeg is om al wedstrijden te houden. Ze verwijzen in hun statement naar de verschillende maatregelen die in alle Europese landen momenteel worden genomen en dat de kans groot is dat deze nog niet allemaal verdwenen zijn als deze wedstrijden gehouden zouden worden op de oorspronkelijke datum.

[su_quote]Steun NLroei juist nu, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

September
FISA zegt er wel nadrukkelijk bij dat men op zoek gaat naar een alternatieve datum zodat de wedstrijd uiteindelijk wel door kan gaan. Andere mogelijkheden zullen in overleg met de verschillende landen besproken worden. Een mogelijkheid kan zijn dat het evenement zelfs over de zomer wordt getild en pas in september zal plaatsvinden, net als de Europese kampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar, die in Essen staan gepland.

Schorsing
Ondertussen werd bekend dat de Argentijse topskiffeur Brian Rosso voor zes maanden is geschorst door zijn eigen roeibond. Hierdoor mist de nummer 15 van vorige Olympische Spelen in Rio de Janeiro sowieso komende editie van dit evenement als het volgens planning doorgaat. De 32-jarige roeier zou een conflict hebben met de nationale roeibond en wordt beticht van het ‘herhaaldelijk niet opvolgen van orders van de coaches’ en ‘het niet opereren als een team’.

Weigering
Zelf zegt Rosso dat het gaat om een situatie waarbij hij weigerde te roeien vanwege een nekblessure en dat toen hij weer voldoende hersteld was hij tijdelijk prefereerde alleen te roeien. Ook zou hij geweigerd hebben op reis te gaan met de Argentijnse ploeg. Op Twitter heeft hij geschreven dat dit ‘verreweg het vervelendste moment uit zijn leven is’.

Pan-Am Games
Rosso moest zich overigens nog officieel kwalificeren voor de Olympische Spelen. Bij afgelopen wereldkampioenschappen was hij niet van de partij en het kwalificatietoernooi voor Amerika moest nog plaatsvinden. Nu deze is geannuleerd zou hij echter met zijn bronzen plak bij de Pan-American Games in Lima van vorig jaar grote kans maken op een aanwijsplek.