Een extra wedstrijd in de winter?

Column

We hebben door corona een lange periode zonder veel roeien gehad en dat was niet leuk. Maar nu krijg ik ook het gevoel dat er roeiend zo weinig gebeurt. Het is duidelijk komkommertijd. Op de oceaan wordt geroeid, maar er zijn geen wedstrijden in ons eigen land. Dat vind ik toch wat saai. Er zijn ook timetrials voor de plaatsen binnen het nationale team, maar dat gebeurt eigenlijk in stilte. Pas op 18 en 19 februari gaat er weer worden geraced want dan zijn in Delft de Winterwedstrijden.

Een rol speelt natuurlijk dat de winter tot nu toe niet echt koud is, al lijkt dat voor een aantal dagen te gaan het veranderen. Over de Elfstedentocht kunnen we het dus ook niet echt hebben en de laatste tocht was in 1997, dus ook  al een tijdje terug. De vermoedelijke  klimaatverandering die gaande is, lijkt ook hierop invloed te hebben.

Komt er ooit nog een Elfstedentocht? Ik neig naar een “nee”. We zouden kunnen overwegen dan toch eens in de winter een extra roeiwedstrijd over de lange afstand te organiseren, al is het water dan wel koud en moet je echt goede veiligheidsmaatregelen nemen.

Verder kunnen we nu vooral oude herinneringen ophalen en ga eens kijken op je eigen verenging naar hoe hard ze daar aan het trainen zijn. En dat geeft dan hopelijk weer wat inspiratie. En dan zal er ook vast wel weer nieuws komen. Laten we het hopen. Ik vind het nu toch wat saai en zal vast niet de enige zijn. Roeien is een mooi sport en daarbij horen wedstrijden. Ik begrijp best dat nu  de eerste wedstrijden pas half februari zijn, maar ik hoop wel dat er echt zal worden geknald. Dat is voor de deelnemers leuk, voor de kijkers en voor de roeiliefhebbers die het roeinieuws volgen. En laten we gaan praten over of de eerste wedstrijd  in de toekomst al eerder kan.