De Koning op zoek naar nieuwe partner

Kort

Het is nog lang niet zeker dat de succesvolle para-roeier Corné de Koning doorgaat tot de Paralympische Spelen van 2024. De zilveren medaillewinnaar van afgelopen spelen in Tokyo zou dolgraag willen. Het is alleen de vraag of hij een geschikte partner kan vinden. De roeier van Scaldis uit Goes deed een oproep bij Omroep Zeeland.

De vrouw met wie hij afgelopen zomer in Japan in actie kwam, Annika van der Meer, is inmiddels gestopt. En de mixed dubbeltwee is in De Koning zijn PR2-categorie – waar alleen gebruik kan worden gemaakt van het bovenlichaam – de enige klasse met paralympische status. De roeier uit Kloetinge is er na een korte bezinningsperiode inmiddels uit dat hij graag nog een poging wil doen een gouden medaille te halen. “Ik wil absoluut graag naar Parijs, maar de roeipartner moet natuurlijk wel komen”, vertelt hij aan Omroep Zeeland.

Talentdagen
Maar makkelijk gevonden is zij niet. “Het is handig als ze een mobiliteitsbeperking van een been heeft waardoor het onmogelijk is om een roeihaal te maken met het volledige lichaam. Maar waar vind je die?” De Koning hoopt nog op talentdagen van sportkoepel NOCNSF of op een succesvolle uitwisseling van sportprogramma’s. Zelf kwam hij in het roeien terecht nadat hij met zijn rolstoelhockeyteam een teambuildingsuitje bij Willem III had gedaan. Roei-ervaring hoeft ze niet te hebben. “Je weet snel genoeg wat je aan iemand hebt. Wat een persoon kan. Daarop kan je reële doelen stellen.”

Ontwikkeling
Zolang er geen partner voorhanden is, traint De Koning braaf verder. Het komende jaar zet hij in op individuele ontwikkeling, waarbij hij ondertussen hoopt dat zich een nieuw talent meldt. Gebeurt dat niet, dan houdt hij er alsnog mee op. “Ik ben ook wel zo reëel dat als Parijs haalbaar zou zijn, maar het behalen van een medaille is daarbij een grote vraag, dan weet ik niet of ik daarvoor de komende drie jaar maximaal zou willen trainen.”