Roeikampioen Co Rentmeester exposeert in New York

Kort

Ex-nationaal roeikampioen Co Rentmeester is flink aan de bak in New York. Behalve een carrière aan de riemen, bouwde hij ook de nodige faam op als fotograaf. En nog altijd met succes: deze maand opent een tentoonstelling van zijn werk in New York. Inmiddels is de van oorspong Arnhemmer twee keer winnaar van de World Press Photo.

Rentmeester werd in 1959 en 1960 Nederlands kampioen in de skiff. Op zijn veertiende stapte trok hij voor het eerst aan de riemen, solo, in een Willem III skiff. “Je moet eerst maar eens in de skiff gaan roeien om te bewijzen dat je het waard bent”, herinnert hij zich in de NRC over zijn begintijd. Die arrogante houding zorgde ervoor dat hij harder zou gaan trainen dan wie dan ook. Rentmeester beschrijft het roeien in een skiff als ‘een kunstvorm en wat masochistisch’.

Al bijgedragen aan roeijournalistiek? Doneer nu.

Goud
Al snel klom het jonge talent op naar de top. Vrijwel alle juniorenpalmares werden in de wacht gesleept in de jaren ’50. Dat smaakte naar meer en zo werd koers gezet op de Spelen in Rome, in 1960. Samen met Peter Bakker bemande hij een dubbeltwee. Dat schip was er na winst op de Holland Beker, winst in Luzern, het Nederlands Kampioenschap en een baanrecord op de Bosbaan in het jaar voorafgaand aan het grote toernooi op gebrand voor goud te gaan. Het werd een vijfde plaats. Het zit Rentmeester nog altijd dwars dat een medaille er niet in heeft gezeten, zo schrijft de NRC.

Fotograaf
Rentmeester had via zijn vader interesse in fotografie. In 1961 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en kreeg daar de mogelijkheid zijn fotokunsten te verbeteren. Dit leidde tot op de dag van vandaag tot vele successen, en mooie (sport)beelden.