Wereldkampioen U23 Clevering: ‘Het moet nog even landen’

Wedstrijden

Gisteren behaalde Nederland een gouden en een zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen onder de 23 jaar. Vandaag zijn er met Marieke Keijser en de mannenacht nog meer medaillekansen.

Een uur na de wedstrijd kunnen de vrouwen van de vierzonder nog nauwelijks geloven dat ze zojuist hadden gewonnen. “Het is gek om te beseffen dat we nu wereldkampioen zijn. Dat idee moet echt nog even landen”, zegt Ymkje Clevering.

Roemenen
De roeisters leken de race al vroeg te beslissen, maar ze konden na een snelle eerste 500 meter Roemenië maar niet van zich afschudden. De opgebouwde marge bleek uiteindelijk ruim genoeg. “Op zich wisten we wel dat de Roemenen twee verschillende strijdplannen hadden en dat ze in tegenstelling tot de halve finale ook rustiger konden vertrekken, maar op het eind werd ik toch nog wel even zenuwachtig”, aldus Veronique Meester.

Stuurproblemen
De wedstrijd verliep volgens de slagvrouw dan ook iets minder goed dan de halve finale van de dag ervoor toen de vier een wereldrecord roeide. Meester: “Toen zaten we echt in een flow, nu moesten we er echt hard voor werken.” De vier kende halverwege ook wat stuurproblemen en belandde tot tweemaal toe bijna in de ballen. Clevering lachend: “Achteraf zei Karolien (Florijn, red.) dat ze hem toen een stukje echt lekker had. Waarschijnlijk gingen we daarom zo scheef.”

Henley
De roeister van Gyas gaf aan veel zenuwen te hebben gehad voor de race. “Soms dacht ik: hadden we Henley maar niet gewonnen, dan had niet iedereen ons als favoriet gezien. Maar gelukkig zijn we er niet onder bezweken en hebben we een uitstekend toernooi gevaren. We verslaan niet voor niets de Europees kampioenen.” De kans is dan ook groot dat een deel van dit kwartet ook eind september in de vier of in de acht mee zal doen aan de wereldkampioenschappen voor senioren.

Kansen
Een grote verrassing leverde de lichte vrouwendubbelvier, die vooraf gezien niet meteen tot de kanshebbers werd gerekend. Ook na de voorwedstrijden leek een medaille lastig, al zette ploegcoach Jolijn Remmelink in op brons. “Gezien de geroeide tijden en wat ik dacht dat de meiden zouden kunnen, had ik het idee dat dit mogelijk was. Dat heb ik ook duidelijk tegen ze gezegd.”

Duitsland
Het werd nog meer dan dat, want achter het ongenaakbare Italië werd in een zinderende eindsprint Duitsland afgehouden van zilver. Een sensatie, want onze Oosterburen hadden hun voorwedstrijd in ruimschoots in de snelste dagtijd gewonnen en eerder dit jaar in Essen was het verschil met de Nederlanders nog enorm. Het zorgde op het erepodium voor tranen bij de Duitse vrouwen.

Mishaal
“Dit is ongelooflijk en ik had het vooraf ook echt niet verwacht. We hadden ook nog eens een mishaal in de start, maar we hadden heel duidelijk afgesproken om de tweede 500 meter zo hard mogelijk door te roeien. Dat lukte bijzonder goed. Vanaf toen was het gewoon zo hard mogelijk doorgaan tot de finish”, zei een uitgelaten Anna Verkuil.

Medaillekansen
Vandaag zijn er voor de Nederlandse roeiers nog meer kansen op eremetaal. Naast de acht en Marieke Keijser, komt ook de ‘Groningentwee’ van Melvin Twellaar en Luuk Adema in actie. Deze dubbeltwee leverde vanochtend een huzarenstukje door in een uitermate sterk veld de finale te halen.

Tijdschema vandaag (Nederlandse tijd):
8:00: B-finale M2- (Sander de Graaf & Jochem Kostelijk)
9:10: A-finale LW1x (Marieke Keijser)
10:08: A-finale M2x: (Luuk Adema & Melvin Twellaar)
12:10: A-finale M8+: (Michiel Oyen/Max Ponsen/Michiel Mantel/Jaap Scholten/Maarten Hurkmans/Simon van Dorp/Lex van den Herik/Bram Schwarw/Bjorn Kwee (st.))

De wedstrijden zijn hier live te volgen.