Het gebruik van natriumbicarbonaat door roeiers roept vragen op. NLroei besteedde er recent aandacht aan. Toen ging het vooral over de werking van dit ‘tovermiddel’ dat onder andere in bakpoeder zit. Vandaag gaat het meer om de ethische aspecten. Is het gebruik – en het promoten ervan – een goed voorbeeld voor de jeugd? Er wordt door sommigen voor een stepping-stone-effect gevreesd. Een aantal artsen waarschuwt voor het propageren van middelen als bicarbonaat. Waarom zou je als je dat pakt ook niet een klein beetje anabole steroïde gebruiken? Dat spul is ook via internet te bestellen. Uit een recent onderzoek van het Mulier-instituut blijkt dat bijna een kwart van de krachtsporters – fitness, crossfit en bodybuilding, en bijna de helft van de vechtsporters doping gebruikt. De NLroeiredactie noteerde een aantal reacties, waaronder die van bondsvoorzitter Seada van den Herik.
Voormalig toproeier Frans Göbel probeerde het ruim 30 jaar geleden al eens: “Mijn experiment van toen voelt nu toch als een gepasseerde grens. Meer roeiers binnen de equipe hebben het toen gebruikt. Nu wordt het zo ongeveer aanbevolen. Als je jeugdroeiers en amateurs de suggestie geeft dat je iets moet gebruiken en dat het mag. Dan komt van het een het ander. Ik vind het volslagen idioot.”
Seada van den Herik, voorzitter van de koninklijke Nederlandse roeibond: “Als aftrap wil ik graag zeggen dat wij als roeibond roeiers adviseren allereerst goed te trainen, zowel fysiologisch als technisch, gezond te eten, voldoende te rusten, te zorgen voor een goed afgestelde boot en dergelijke. Pas als de basis helemaal op orde is, kun je overwegen sportvoeding en specifieke supplementen te gebruiken. Maar doe dat niet zonder adequate begeleiding. Vanuit KNRB geven we ook masterclasses om kennis van onder meer de specialisten bij TeamNL Roeien te delen en ook te bespreken hoe je die kennis vertaalt naar andere doelgroepen in de roeiwereld.”
Dopingautoriteit Vincent Egbers: “Als een sportbond wil dat een bepaald middel verboden wordt, dan kunnen ze bij ons aankloppen en onderzoeken we de mogelijkheden.”
Dopingtestexpert Douwe de Boer: “Een gebruik van een middel als dit is heel moeilijk aan te tonen. Mogelijk ontwikkelt het zich tot een hype. Dat is ook een tijdje geweest met speltbrood binnen de wielrennerij. Heel veel sporters gebruiken flinke hoeveelheden cafeïne. In bijvoorbeeld de tennissport wordt creatine massaal gebruikt.”
Professor Diercks legt een ander effect uit: “Bij veel middelen moet je je hardop afvragen of het prestatiebevorderend is. Het kan zijn dat er een placebo-effect optreedt. Maar dat kan een positief effect hebben op de prestatie. Door in een dergelijk middel te geloven, kan men zich sterker voelen.”
Dit zegt voorzitter Van den Herik over de sponsordeal met de leverancier: “Wij krijgen veel korting op de producten van Maurten. In ruil daarvoor hebben we onder andere een redactioneel artikel van Maurten onder de aandacht gebracht. Onze roeiers en roeisters van TeamNL gebruiken vooral ook de sportvoeding van dit merk om de intense trainingsintensiteit te absorberen. Wij willen over dat bicarbonaat-gebruik open en eerlijk zijn. De roeibond wil geen verhalen over stiekem gebruik van middeltjes.”
Sportarts Frank Bertina: “Ik heb de kwestie voorgelegd aan een nefroloog, dat is een in de nierfunctie gespecialiseerde arts. Deze kon niet overzien wat de gevolgen zijn van het (eventueel langdurig) gebruik van tientallen grammen natriumbicarbonaat. De aanbevolen hoeveelheden zijn extreem veel hoger dan de hoeveelheden die bij de nefrologie als suppletie worden gebruikt. Met name ook de hoeveelheid natrium baart zorgen.”
Huisarts Göbel ergert zich: “Het beleid is niet verstandig. We hadden al Red Bull als sponsor van een ploeg. En we hadden ook al eens een vitamineproducent met onware claims binnen de roeisport. Ik hoorde dat het gebruik van bicarbonaat bij de coachcursus van de roeibond niet eens wordt ontraden.”
Nogmaals De Boer: “Er zijn grofweg drie redenen om bepaalde stoffen op de dopinglijst te plaatsen. Het moet de prestatie bevorderen, de competitie vervalsen en ethische grenzen overschrijden en/of de gezondheid aantasten.”
Dr Göbel: “Ik vind de suggestie gevaarlijk dat je iets nodig hebt om hard te roeien. Het is niet nodig om de grens met middeltjes steeds verder op te zoeken. Goed trainen en goed eten is het beste.”
Sportarts Frank Bertina zet andere vraagtekens: “Wat doen de zwakkere broeders? Gaan die meer en vaker van dit middel gebruikmaken met het gevoel van ‘more is better?”
De bondsvoorzitter over sponsoring en ethiek: “Uiteraard zijn we ons bewust van de voorbeeldfunctie, we sluiten bijvoorbeeld geen overeenkomsten met alcohol- en tabaksproducenten. Maurten levert goede producten, onze roeiers maken er al langere tijd gebruik van. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat sommige sponsordeals kunnen wringen. Ethiek in de maatschappij is best complex, kijk maar naar Coca Cola, dat is een sponsor van de Olympische Spelen.”