Aquarius uit Bergen op Zoom hoeft geen leden meer

Kort

Een opmerkelijk roeinieuwtje uit het meest zuid-westelijkste puntje van Noord-Brabant. In het lokale televisieprogramma ZuidWest Sport vertelt voorzitter Floran van den Eijnden dat zijn roeivereniging Aquarius niet meer inzet op ledenaanwas. Hij gaat aan de slag met zogeheten ‘tientjesroeiers’.

Aquarius bestaat sinds 2005 en is altijd al een kleine roeivereniging geweest maar kreeg de afgelopen paar jaar flink wat tegenslag te verwerken. Vijf jaar geleden brandde hun pas in gebruik genomen clubhuis tot de nok toe af en nadat alles weer was opgebouwd, was de bankrekening helemaal leeg. De coronacrises zorgde er vervolgens voor dat het kleine, maar zorgvuldig opgebouwde ledenbestand ook een knauw kreeg.

WhatsApp-groep
Voorzitter Van den Eijnden zag echter ook een kans in het gebrek aan leden. “We hadden namelijk wel boten en een clubhuis.” Hij introduceerde het begrip ‘tientjesroeiers’. “Voor slechts een tientje kan iemand een avond komen roeien en nadien een drankje doen in het clubhuis, zonder verdere verplichtingen. “Het heeft het hele concept van lidmaatschap veranderd”, zegt van den Eijnden. De planning wordt nu via een WhatsApp-groep gedaan. “Op een gemiddelde roeiavond hebben we twee boten vol, wat neerkomt op zo’n tien personen.”

Tijdgeest
Het slaat volgens hem aan op de tijdgeest. “Veel verenigingen bestaan al 20 tot 30 jaar, maar ze blijven voornamelijk in leven door de inzet van de oudere leden. Hoe houden we de jongere generatie betrokken voor de lange termijn? Het is tijd om te veranderen en met de tijd mee te gaan. We wilden het nu anders aanpakken dan de traditionele vereniging. Tegenwoordig willen mensen gewoon een keer sporten, wat plezier hebben. Maar of ze lid willen worden voor het leven? Dat is de grote vraag.”

Toprow
Het is een concept dat in de roeiwereld vooralsnog enkel door het bedrijf Toprow wordt gehanteerd. Zij geven roeicursussen, oorspronkelijk alleen vanuit Roeicentrum Berlagebrug in Amsterdam, maar inmiddels hebben ze ook locaties in Haarlem, Den Haag en Nijmegen. Internationaal breidden ze zich al uit naar New York, Londen en Melbourne.