Analyse WB Luzern: scullpuzzel lijkt gelegd

Analyse

Grote kans dat hoofdcoach Eelco Meenhorst zondag na afloop van alle wereldbekerraces wat verbluft langs de kant van de Rotsee stond. Hoewel Luzern absoluut niet als piekmoment in het trainingsschema stond, pakte zijn equipe liefst vier gouden medailles. Liep het bij de EK met de ploegen nog niet optimaal, nu liggen er drie op goudkoers.

* Steun NLroei https://nlroei.nl/doneren/#crowdfunding bedankt! *

De prestaties waren in Luzern aanmerkelijk beter dan bij de Europese kampioenschappen van mei toen wel gepiekt diende te worden. Meest logische conclusie is dan ook dat de tussentijdse wisseling van de bootbezettingen goed is uitgepakt. Dit gaat echter niet voor elke gouden medaille op. Karolien Florijn was in Bled ook al ruimschoots de beste en het duo Twellaar/Broenink zat toen ook al bij elkaar.

Sinkovic
De prestatie van de dubbeltwee was misschien nog wel de meest in het oog springende van afgelopen weekeinde. De vice-olympische kampioenen in dit nummer hadden tijdens de finale vrijwel continu de hoogste snelheid en versloegen de topfavorieten uit Kroatië, de gebroeders Sinkovic. Alleen topland Italië ontbrak nog in dit veld, maar het is nu duidelijk dat Broenink en Twellaar in topvorm bijzonder lastig te verslaan zullen zijn.

Dubbelvier
De dubbelvier kende wél een wijziging en lijkt met Europees skiffkampioen Lennart van Lierop op de boegpositie ontketend. Een mede-oorzaak van het succes kan overigens ook zijn dat de wat later ingestroomde herintreders Koen Metsemakers en Tone Wieten fysiek nog steeds beter aan het worden zijn. De nu afwezige Europees- en wereldkampioen Polen kan voor dit WK in elk geval de borst nat maken. De nieuwe skiffeur Simon van Dorp kon vanwege een blessure helaas niet van start gaan in Zwitserland, maar lijkt gezien zijn prestatie bij de Holland Beker in dit veld zeker niet kansloos.

Paulis
De grote wijziging van de vrouwendubbelvier – alleen Tessa Dullemans bleef ten opzichte van de EK in de boot – had meer voeten in aarde. De topdubbeltwee van Roos de Jong en Laila Youssifou werd speciaal hiervoor opgeofferd en in Luzern werd deze keus uitstekend uitbetaald. Opvallend genoeg werd de eerder buiten de boot gelaten Bente Paulis terug naar haar geliefde slagpositie gedirigeerd. Zij wist haar ploeg vervolgens voor het ongenaakbaar geachte China te leiden. De dubbeltwee van Scheenaard en Vos komt met hun vijfde plek in elk geval goed mee met de top.

Holland Acht
Bij de boordroeiers is er meer werk aan de winkel. Als de flinke opschudding van de mannenvier- en acht tot doel had nu wel goud te halen, is dat niet gelukt. De Holland Acht zat wederom slechts een fractie achter de Britten, maar nu lag Australië ineens op de eerste plaats. Als de fysieke top nog moet komen is de kans nog steeds aanwezig dat met deze ploeg de WKtitel gewonnen kan worden. Garanties zijn er echter bij verre na nog niet.

Vierzonders
Tegelijkertijd lijkt de vierzonder er met de vijfde plaats kwalitatief minder op geworden. De begeleiding zal er waarschijnlijk op rekenen dat de ervaren ploeg met wat extra trainingstijd over een aantal weken weer op snelheid is. De vrouwelijke evenknie roeide een dappere race en eindigde als vierde. Hoe dit zich verhoudt tot de tweezonder van Meester en Clevering zal pas duidelijk worden bij de WK in Belgrado, aangezien zij in Luzern niet meededen. Het sterke optreden van met name Australië doet echter vermoeden dat in dit veld goud halen te hoog gegrepen is.