Ook in andere landen loopt niet alles op rollen, dat bleek afgelopen week. Toen werd bekend dat de Britse dubbeltwee van Katherine Grainger en Victoria Thornley, die bij de EK nog op de vierde plek eindigde, zal ophouden te bestaan.
Dit is opmerkelijk omdat minder presterende boten wel gewoon in dezelfde samenstelling blijven en de condities in Brandenburg nou niet bepaald representatief waren. Het persbericht van de Britse bond rept alleen over hun EKoptreden in Brandenburg, dat dit is geëvalueerd is en dat beide roeisters na de wereldbeker in Luzern nog een kans zullen krijgen voor de acht. Deze ploeg haalde vorige week vlak voor het Nederlandse octet het goud binnen.
Versterking
Zowel Grainger als Thornley, die bij afgelopen WK in Aiguebelette op de zesde plaats eindigde en zich daarmee verzekerden van een olympisch startbewijs, zullen vermoedelijk een versterking zijn voor deze boot. Thornley staat al lang te boek als groot talent en was al twee jaar de Britse skiffeuse bij wereldkampioenschappen. De 40-jarige Grainger pakte – na drie keer zilver te hebben gehaald bij eerdere Olympische Spelen – in 2012 in Londen eindelijk het olympisch goud waar ze al zolang op gehoopt had.
Gegriefd
Dat deed zij toen met Anna Watkins die na het krijgen van twee kinderen afgelopen seizoen weer was begonnen op het hoogste niveau en er geen geheim van maakte dat ze graag weer in de boot met haar voormalige partner wilde stappen. Dit maakte Watkins vlak voor vorige wereldkampioenschappen bekend, wat Thornley mogelijk gegriefd zal hebben. Dat is althans de lezing van de meestal goed ingevoerde roei-journalist (en winnaar van olympisch goud) Martin Cross.
Niveau
Afgelopen winter bleek echter dat Watkins niet het vereiste niveau kon halen om in aanmerking te komen voor de dubbeltwee, na de oppermachtige twee-zonder de prioriteitsboot binnen het Britse vrouwen roeien. De getergde Thornley bleek vervolgens ook nog eens de snelste skiffeuse.
Zekerheden
Volgens Cross hebben deze ontwikkelingen een negatief gevolg gehad op de onderlinge relatie en dat – nu de acht eerder ook al versterkt was – waarschijnlijk één of misschien wel beide roeisters liever in deze boot plaatsnemen om zodoende straks geen medaille mis te lopen. Uiteraard zijn er echter geen zekerheden en moet tevens nog maar blijken of het octet uiteindelijk gebaat is bij nog weer een selectie. Wordt vervolgd.
©NLroei, 19-5-2016