Verdonkschot in USA op miljoenenjacht: ‘Helaas hebben we hier geen loterij voor de sport’

Interview

Hij is de meeste succesvolle Nederlandse coach die nog altijd binnen de roeisport actief is: Josy Verdonkschot. In Parijs kon hij als technisch directeur van Rowing USA weer een olympische kampioensploeg turven. De mannenvierzonder behaalde bij de Olympische Spelen een gouden medaille, dit had men in dat nummer sinds 1960 niet meer meegemaakt. 

En eigenlijk is dat gek. Want de Verenigde Staten hebben een ongekend aantal collegeroeiers rondvaren die met elkaar een bikkelharde competitie aangaan. Maar op mondiaal niveau presteert de USA ondermaats.

“Na hun studie stoppen de meeste roeiers, ze gaan dan aan hun maatschappelijke carrière beginnen en verdienen in het bedrijfsleven flinke stapels met dollars”, zegt Verdonkschot. Hij probeert the United States of America weer op de kaart te krijgen, maar heeft een andere aanpak dan president Trump. Hij houdt wijselijk zijn mond over de politieke situatie. “Voor het roeien hebben we een plan gemaakt richting de Olympische Spelen die hier in 2028 in Los Angeles worden gehouden. De aanpak is simpel: investeren in een gestructureerd programma met de beste atleten, goede coaches en dito faciliteiten.”

Particulier
Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De sport in de USA ontvangt bijvoorbeeld geen geld van kansspelexploitanten zoals dat in ons land via de Nederlandse Loterij wel het geval is.  “Je ontbeert hier een sportinfrastructuur zoals je die in Nederland dankzij onder andere NOCNSF hebt. Er is geen steun van de overheid. Van stipendia tot trainingscentra, in de USA draait alles om particuliere donaties.”

Recent boorde Verdonkschot een dollarbron aan. De steenrijke McLane-familie heeft drie miljoen dollar toegezegd voor het programma tot LA. “Dat is hartstikke mooi. Voor deze cyclus moet ik in totaal zestien miljoen ophalen om mijn begroting sluitend te krijgen. En er zit nog wel heel wat in de pijplijn. Niet alles hoeft dit jaar al binnen te zijn, we hebben binnen deze olympiade nog een aantal jaren te gaan.”

Coachbootje
Naast een financiële toelage en ziektekostenverzekering biedt  pragmaticus Verdonkschot ook andere faciliteiten voor de beste atleten. “Daarbij moet je denken aan een flinke korting op huisvesting.” In deze periode is hij regelmatig op fundraisingbijeenkomsten te vinden. Daarnaast is hij ook druk met de personele invulling van zijn coachteam. De ervaren Fiona Bourke uit Nieuw-Zeeland werd tot hoofdcoach van het scullen benoemd.

“Dit soort directiezaken probeer ik in het voorjaar af te ronden, zodat ik tijdens het seizoen mijn handen weer vrij heb om met mijn megafoon in het coachbootje te stappen, een ploeg begeleiden is toch dat wat ik het liefst doe”