12 Oktober: Simon van Dorp versus Oliver Zeidler

Wedstrijden

Iets om naar uit te kijken. Binnen twee weken vindt er een confrontatie plaats tussen Oliver Zeidler – ‘s werelds beste roeiende man – en de dappere NLskiffeur Simon van Dorp. Dit tweetal gaat in Berlijn de sportieve strijd aan. Zeidler is de olympisch skiffkampioen. Van Dorp – winnaar van olympisch brons – versloeg de Duitser dit jaar op de Rotsee van Luzern. In een ronkend artikel op Rowing1.com wordt Zeidler omschreven als een ‘meester in pure kracht en precisie’.

Van Dorp wordt door de site geciteerd. “Het is een eer om deel te zijn van de revival van zo’n historisch evenement. Olli (Zeidler, red.) is een sterke tegenstander, ik hoop dat wij tweeën een grote show neer kunnen zetten”, aldus Van Dorp.

Het evenement van 12 oktober a.s. in Berlijn zou afgeleid zijn van het ‘World Sculling Championship’ uit 1863. Dat was een voorloper van het wereldkampioenschap. Die wedstrijd werd toen in duel-vorm gehouden, het was een één-tegen-één-race à la Henley.

Reichstag
De match Zeidler vs. Van Dorp wordt op Berlijns water gehouden. Volgens Rowing1 dient het gebouw van de Reichstag daarbij op de achtergrond als een ‘herinnering aan het gegeven dat het duel geen gewone race is, maar een historisch moment’.

Het Duitse parlementsgebouw kent inderdaad een (beladen) geschiedenis. Het pand dateert uit 1894 en is in 1933 door brand verwoest. Het vuur zou zijn aangestoken door de Nederlander Marinus van der Lubbe. Hij werd er door de Nazi’s verantwoordelijk voor gehouden en vervolgens geëxecuteerd. Naar aanleiding van de brand kondigde Adolf Hitler de noodtoestand af, waarmee zijn partij de macht in Duitsland overnam. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland dient het gemoderniseerd bouwsel sinds 1999 weer als parlementsgebouw.