Drie Nederlandse lichtgewichten Amerikaans universiteitskampioen

Wedstrijden

De Nederlandse zware mannen braken dit weekeinde bij de Amerikaanse universiteitskampioenschappen geen potten. Succes was er wel bij de lichtgewichten. David van Velden en Hidde Lycklama wonnen met hun acht van Princeton. De lichtgewicht vrouwen-acht van deze universiteit won hun veld eveneens. Daar zat voormalig Willem III-roeister Lina Schwarz aan boord.

Daarmee was de Amsterdamse roeivereniging bijzonder succesvol want ook Van Velden en Lycklama kenden hun opleiding bij Willem III. In de finale lagen ze niet meteen op kop, want Harvard opende als snelste. Met Lycklama op 7 en Van Velden op boeg maakte Princeton het verschil op de tweede 500 meter. Bij de finish was hun acht een kleine twee seconden sneller. Met hun totaaltijd van 5:41,02 was het octet ook maar tien seconden langzamer dan de winnende zware acht van California met daarin een aantal internationale toproeiers.

Voor Schwarz verliep de wedstrijd iets gemakkelijker. De ploeg leidde van start tot finish en was op de lijn ruim zes tellen sneller dan nummer 2, Stanford. Bij de zware mannen was Robert Pluymert nog het meest succesvol. Hij eindigde met de tweede acht van Washington als tweede achter totaalwinnaar California. Willem Stoop finishte met zijn ploeg van Brown in deze finale als zesde. Jelmer Bennema won met zijn tweede acht van Princeton de B-finale.