Het is een regelrechte nachtmerrie: in één klap alles weg. Die diepste angst kwam (helaas) uit aan het Damsterdiep in Delfzijl. Roeivereniging Neptunus brandde in de nacht van vrijdag op zaterdag compleet af. “Alles is weg, niet alleen de boten en riemen, maar ook de kantine inclusief inventaris, de prijzenkast met inhoud, de botenwagen, niets bleef gespaard”, zegt voorzitter Nathalie Folkers.
Het is extra wrang dat uit forensisch onderzoek van de politie blijkt dat de brand is aangestoken. “Wie doet er nou zoiets?”, verzucht ze retorisch. Maar voorzitter Folkers is ook vastberaden. “Onze loods is afgebrand. Maar onze vereniging bestaat nog. We gaan er met z’n allen voorzorgen dat we er straks weer staan. En liefst dat we er beter uitkomen dan ooit te voren.”
Gesmolten
Folkers gaat aangifte doen van brandstichting. “De politie kwam tot de conclusie dat de boel opzettelijk in brand is gezet. Hoe dat is gegaan, konden ze niet zeggen vanwege het lopende onderzoek. Wij mochten tussen de geblakerde puinhopen kijken toen ‘de plaats van het delict’ zoals de politie dat noemt was vrijgegeven. Maar een paar dingen konden we terugvinden. Zoals gesmolten stalen riggers. Vergis je niet hoe emotioneel dat is. Er komen herinneringen boven van decennia geleden van tochten met de boten die nu zijn verbrand.”
Betekenis
Neptunus is de Noordelijkste roeivereniging van Nederland, telt 50 leden, had circa 35 boten en is (internationaal) bekend vanwege de door trotse club georganiseerde Pinksterregatta. “We krijgen nu al veel reacties van roeiers die hopen dat de regatta straks weer doorgaat. Maar ook van mensen die bijvoorbeeld hun hond uitlaten in de buurt van onze loods. Die keken graag naar de bedrijvigheid op en rondom het water. Onze club heeft uiteraard betekenis voor de leden, maar het gaat verder dan dat.”
Medeleven
De droefheid is alom aanwezig, maar tegelijkertijd is er een fijn gevoel. “Dat komt door de blijken van medeleven. Vanuit heel het land krijgen we steunbetuigingen. En wordt ons bijvoorbeeld materiaal aangeboden. In alle kilheid doet ons dat enorm goed.”
Prioriteit
De eerste prioriteit van Neptunus is het vinden van tijdelijk onderkomen. “Het moet een plekje zijn waar ook de boten te water kunnen. We gaan snel met de gemeente kijken wat mogelijk is. We zijn ook een crowdfundingsactie begonnen. Daarmee willen we 100.000 euro ophalen. De verzekering dekt een deel van de schade, maar er zullen minstens 20 boten vervangen moeten worden, dus gaat het al gauw om twee ton, en dan hebben het nog niet over het gebouw en de inventaris.”
Dank
Neptunustalenten als coupeganger Jan Huib Veninga en Eva Griep moeten het nu zonder eigen skiffs stellen, maar zullen naar verwachting binnen de Groningse regio worden opgevangen. “Ik wil namens iedereen van Neptunus graag onze dank uitspreken voor de steun die we hebben ontvangen en ons is toegezegd. We inventariseren en maken van de aanbiedingen waar mogelijk graag gebruik. Nu, maar ook in de toekomst”, aldus Folkers.