Nederland goed vertegenwoordigd bij WKkustroeien

Algemeen

Hoewel we in Nederland flink wat zeewater hebben waarop het kustroeien beoefend kan worden, is dit in Nederland nooit een grote sport geweest. Wellicht is dat tij aan het keren. Met zeven ploegen aan de start was Nederland goed vertegenwoordigd bij de wereldkampioenschappen kustroeien. Vorig jaar schreven zich nog maar vier ploegen uit ons land in voor het toernooi. De Nederlanders deden het niet onverdienstelijk. Mitchel Steenman werd twee keer als kampioen gelauwerd, waarvan een keer samen met Janneke van der Meulen.

Ook Van der Meulen komt met twee medailles thuis. Haar project in de soloboot eindigde met een tweede plek en dus zilver. De Oekraïnse skiffeuse Diana Dymchenko bleek net te sterk in de eindstrijd. Waar ze bij het vlakwaterwk kleurloos de b-finale won, kon ze bij het kustroeien domineren. De messen van Van der Meulen leken ook goed geslepen zaterdag. Het verschil was slechts een kleine vijftig seconde. Bij de heats werd de Nederlandse bovendien derde.

Parcours
In de heats werd bepaald welke zestien ploegen de eindstrijd met elkaar aan mogen gaan. De overige boten belanden direct in de troostfinale. Herkansingen kent het kustroeien niet. Een parcours in het kustroeien, dit keer in een baai, is geen kaarsrechte lijn zoals we kennen van het ‘normale’ vlakwaterroeien. Er bevinden zich boeien in de baan waar omheen gestuurd moet worden.

Doneer om NLroei mogelijk te maken

Fit
De vrouwendubbeltwee met Elise de Lange en oud-wereldkampioene Laurien Vermulst aan boord kwam er in de finale niet aan te pas. Het duo sloot het toernooi af als veertiende. De mannenvier met Mitchel Steenman op slag stelde het met de elfde plaats in de eindstrijd. In combinatie met zijn twee goud zegt Steenman: “Ik had geen beter weekeind kunnen hebben. Ik wist dat ik fit was.” Hij deelde de vier met Martijn Rom Colthoff, Sybrand Treffers en Albert Steenman. De boot werd gestuurd door Kimberly Kamp.

Vrouwenvieren
Maar liefst Nederlandse drie vieren kwamen uit in het vrouwenveld. De meest succesvolle werd knap zevende in de finale. Paulien Reedijk mocht de boot voorslaan, voor Dorien Stilma, Liesbeth Kooij en Julie Boezen. Ook dit schip werd gestuurd door Kamp. De vier met Iris van Noort op slagpositie werd elfde in diezelfde wedstrijd. Vermulst besloot hier een andere positie in te nemen door aan het roer te gaan zitten. De derde vier, van Ingeborg van Schagen, werd verstoten naar de b-finale. Hier werd de derde plek behaald.