Vier Nederlandse ploegen streden bij WK coastal rowing

Algemeen

“Het was een mooie ervaring”, zegt Marjolein Morssinkhof. Zij nam deel aan de WK voor kustroeiers. Afgelopen weekeinde vond dat toernooi plaats op het meer van Genève, in het Franse plaatsje Thonon-les-Bains.

Support NLroei! Doneer hier.

Normaal roeit Morssinkhof in een acht bij De Hoop. De afgelopen maanden trainde ze met een deel van die ploeg voor deze WK in een C-dubbelvier met stuurvrouw. Het De Hoopkwartet werd vijftiende. Een andere Nederlandse ploeg eindigde net iets hoger, op de twaalfde positie.

Opkomend
In Nederland is het een opkomende sport, maar in landen als Frankrijk en Italië wordt coastal rowing al breder beoefend. Dat merk je volgens Morssinkhof: “Er is veel verschil in beleving. De Nederlandse ploegen die deelnamen zijn vaak roeiers die dit een paar maanden doen. Andere landen hebben hier speciale clubs voor. En het Thonon heeft ook uitgepakt als gastplaats, dat gaf ook een extra dimensie.”

Weersomstandigheden
Ook de ploeg van Morrsinkhof heeft speciaal voor dit toernooi geswitcht van boottype. “Via onze coach Harald Kruithof hebben we het ontdekt. Hij coacht ook in Muiden en daar hebben ze twee coastalroeiboten. Daarin hebben we de afgelopen maanden hard getraind. In Muiden is perfect water, met golven en de juiste weersomstandigheden.” Ze traint twee keer per week op de Amstel en start met haar ploeg enkele wedstrijden, waaronder de Head en de Heineken.

Spektakel
Bij het coastal roeien legt een ploeg vier of zes kilometer af in een parcours met scherpe bochten. “Daarom moeten deze ploegen veel wendbaarder zijn dan de roeiboten die we kennen. Ze kunnen bijna een u-turn maken”, zegt Morssinkhof. “Daarin zit ook het spektakel van een wedstrijd. Als je een bocht te krap of te ruim neemt kun je veel weggooien. Dat maakt het ook voor een stuurman tactisch uitdagend.” De ploegen starten allemaal tegelijk, naast elkaar.

Coastal Rowing Parcours WK 2017
Het parcours van de WK coastal Rowing.

B-finale
Namens Nederland verscheen de C-skiff van Isabel Siemelink aan de start. Zij werd negende in de B-finale. De enige mannenploeg die afreisde, een C-dubbelvier met stuurvrouw van De Amstel, eindigde als tiende in de troostfinale.