‘Wereldrecord’ voor Simon van Dorp: ‘ik voelde me aardig sterk’

Algemeen

Simon van Dorp is een wereldrecord rijker. Gisteren roeide hij zijn 2000 meter-test in 5:28,95 op een RP3-ergometer. Voor zover bekend, is dat -wereldwijd- de beste tijd die ooit werd neergezet op dat apparaat.

Meedoen aan de NLroeiverkiezingen? Word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Volgens Van Dorp was het (uiteraard) een goede test. ‘‘Ik voelde me de laatste tijd al aardig sterk, tijdens krachttrainingen ben ik verreweg sterker dan ik ooit ben geweest. Het is lekker om dit bevestigd te krijgen’’, vertelt hij. Ook de rest van de Holland Acht roeide volgens hem goede tests. ‘‘Het is fijn dat dit er al uitkomt in januari. Dat biedt veel perspectief voor de Olympische Spelen, het belooft dat we dan aardig sterk en fit zullen zijn.’’

Vorig record
Al eerder naderde Van Dorp het voormalig 2k-record van 5:35,8, die op naam stond van Australiër Josh Dunkley-Smith. Dat gebeurde op een Concept2-ergometer. De tests van gisteren werden op Row Perfects geroeid.

Verschil
De tijden van de verschillende ergometers zijn niet helemaal vergelijkbaar. ‘‘Wij gaan uit van een verschil van zes seconden, maar dat is niet helemaal zeker. Er is niet genoeg data voor om dat te bewijzen. Bij de een is het verschil groter dan bij de ander. Als ik naar mezelf kijk: ik ben nu sterker en fitter dan ik was bij mijn snelste 2k op de Concept2-ergometer,’’ vertelt Van Dorp.