Zaterdag gaat het eindelijk beginnen, het olympisch roeitoernooi gaat dan van start. De kansen voor de Nederlandse roeiers zijn nog nooit zo goed geweest en het moet raar lopen wil dit niet de meest succesvolle spelen ooit worden. NLroei wikt en weegt traditiegetrouw ieders kansen en komt met een voorspelling. Vandaag alle ploegen die zaterdag voor het eerst van start gaan, het zijn allemaal scullers Morgen volgt de rest.
Doe mee aan de NLroeiToto! Donateur of (nog) niet? Iedereen kan tot vrijdagavond 23.59 u meedoen. Vul hier jouw voorspelling in!
Mannenskiff
Het zou zomaar eens het mooiste affiche kunnen worden van dit roeitoernooi. De tweestrijd tussen wereldkampioen Oliver Zeidler en onze eigen Simon van Dorp. Beiden uit hetzelfde hout gesneden. Fysiek zijn het vermoedelijk de twee sterkste roeiers die in Parijs aan de start verschijnen. Hun persoonlijke records op de ergometer verschillen dan ook amper. De Duitser is gezien zijn palmares favoriet, maar Van Dorp heeft bij hun laatste krachtmeting in Luzern laten zien sneller te kunnen zijn. Bovendien koos Zeidler voor een opmerkelijke voorbereiding richting Parijs. Waar de oranje-equipe – net als veel andere landen – in alle rust op hoogte aan het trainen was, deed de voormalig zwemkampioen Zeidler als vrijwel de enige olympiër mee aan de Henley Royal Regatta.
En dan nog is er nóg een onzekere factor: de kans op woelige omstandigheden op de roeibaan van Vaires-Sur-Marne. De aangelegde baan staat erom bekend windgevoelig te zijn en laat dat nou net niet de voorkeur hebben van Zeidler. Bij de vorige spelen was hij ook de favoriet, maar ging uiteindelijk de Griek Ntouskas met het goud er vandoor. Tel daar nog eens bij op dat de laatste trainingstijden van Van Dorp naar verluid uitstekend zijn en NLroei durft de gok wel aan. Wordt Van Dorp de opvolger van Jan Wienese die in 1968 als laatste en als enige Nederlander olympisch skiffkampioen werd? Het zou zomaar eens kunnen, al zullen de omstandigheden uiteindelijk mogelijk bepalend zijn.
Voorspelling NLroei: 1. Nederland (Simon van Dorp), 2. Duitsland (Oliver Zeidler), 3. Nieuw-Zeeland (Tom Mackintosh)
Vrouwenskiff
De voorspelling voor de solerende vrouwen lijkt iets eenvoudiger. Sinds Karolien Florijn vanaf Tokyo in de skiff zit, verloor ze nog geen wedstrijd. Haar overmacht is ongekend. Uiteraard moet de Leidse nog maar om te zien kunnen gaan met de druk die dat met zich mee brengt. Wie de nuchtere Florijn kent, weet dat dit op zich geen probleem hoeft te zijn. De opvoeding van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn sprak wat dat betreft boekdelen. Dat zijn vroegere prestaties extra druk zouden opleveren weersprak hij ooit in een interview dan ook met verve. “Zij weet juist dat het dus normaal is om zoiets te bereiken.”
Het zal dus vooral afwachten zijn wat de concurrentie in hun mars heeft. Olympische kampioene en vice-wereldkampioen Emma Twigg wordt gezien als de belangrijkste concurrent, maar de redactie van NLroei kijkt vooral naar de Australische Tara Rigney. Zij ontwikkelde zich de laatste jaren net als Florijn stormachtig en liet in Luzern zien lang in het zog mee te kunnen met Florijn. Bovendien won zij met grote voorsprong de laatste wereldbekerwedstrijd in Poznan. Heeft zij misschien in de laatste voorbereidingstijd nog een sprong gemaakt? Het zou kunnen, maar het zal niet genoeg zijn om de oppermachtige Florijn te breken.
Voorspelling NLroei: 1. Nederland (Karolien Florijn), 2. Australië (Tara Rigney), 3. Nieuw-Zeeland (Emma Twigg)
Mannen dubbeltwee
Op de eerste dag van de spelen komen meteen vrijwel alle prioriteitsboten van Nederland in actie. Naast Florijn is ook de dubbeltwee van Melvin Twellaar en Stef Broenink topfavoriet. Sinds zij weer bij elkaar zijn na Tokyo – waar ze op een haar na niet het goud maar het zilver pakten – hebben zij niet meer verloren. Sterker nog: na het overtuigde optreden bij de vorige WK dwongen zij hun belangrijkste concurrenten, de gebroeders Sinkovic, om uit te wijken naar de twee-zonder-stuurman. Goud was in hun ogen onhaalbaar geworden dankzij de klasse van de Nederlanders.
Toch is het niet zomaar gedaan. Het veld kenmerkt zich vaak door kleine verschillen. Bij de eerste wereldbeker moesten de Nederlanders dan ook flink aan de bak om het sterke Italië en Ierland voor te blijven. Bij de laatste ontmoeting in Luzern was het verschil met de Italianen overigens weer groter. Opvallend genoeg wisselden de Italiaanse coaches daarna nog van opstelling. De ervaren Rambaldi is naar de dubbelvier over geplaatst en de jonge Sartori vaart nu met de relatief onbekende Carucci. Gezien de ervaring en de pure klasse – zowel Twellaar als Broenink behaalde in de skiff ook uitstekende resultaten – lijkt goud het meest logische resultaat.
Voorspelling NLroei: 1. Nederland (Twellaar/Broenink), 2. Ierland (Lynch/Doyle), 3. Italië (Carucci/Sartori)
Vrouwen dubbeltwee
Er is iets geks aan de hand bij de topfavoriet in dit veld. Olympisch- en wereldkampioen Roemenië schreef namelijk een andere bemanning in dan gebruikelijk. Het is afwachten met welke boot de Oost-Europeanen aan de start gaan liggen, maar de kans is aanwezig dat het land expres een andere opstelling heeft opgegeven om zo meer roeiers een accreditatie te geven. Je mag immers voor de start nog de helft van je ploeg wisselen. Ook de Roemeense vierzonder heeft namelijk voor 50% een andere opstelling dan normaal. Aangezien de Roemeense topboten ook nog in de acht starten zou op deze manier de andere helft van de acht kunnen trainen met de reserves.
We gaan er voor het gemak dan ook maar vanuit dat Roemenië in de sterkst mogelijke opstelling vaart. Al is ook die boot niet onverslaanbaar, want bij afgelopen EK werd verrassend genoeg verloren van Noorwegen en Litouwen. Amerika en Australië wonnen op hun beurt weer van de Noren in Luzern. Wat Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis kunnen in dit veld is ietwat ongewis na hun zevende plek in Luzern, maar ook de winst in Varese. Eerste opdracht zal zijn de finale halen. En met de vijf al genoemde topboten zal een verdere verbetering lastig worden.
Voorspelling NLroei: 1. Roemenië (Bodnar/Radis), 2. Verenigde Staten (Vitas/Wagner), 3. Litouwen (Karaliene/Rimkute), 6. Nederland (Scheenaard/Veldhuis)
Mannen dubbelvier
In dit boottype is Nederland zowel regerend olympisch- als wereldkampioen. Van de boot uit Tokyo zitten nog steeds Koen Metsemakers en Tone Wieten op de slagposities. Finn Florijn ontwikkelde zich nadien uitstekend en verwierf de twee-positie. Uiteindelijk bleek voormalig Europees skiffkampioen Lennart van Lierop het laatst puzzelstukje in de formatie van een nieuwe absolute topboot. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat een ander land kan tippen aan dit kwartet al heeft Italië wellicht nog een versterking gekregen met een late wissel vanuit de dubbeltwee. Genoeg voor goud zal dat niet zijn.
Voorspelling NLroei: 1. Nederland (Van Lierop/Florijn/Wieten/Metsemakers), 2. Polen, 3. Italië
Vrouwen dubbelvier
Hoewel de prestaties van de deze dubbelvier absoluut niet tegenvielen, viel het kwartet afgelopen twee seizoenen alsnog een klein beetje in het niet bij de verrassende prestaties van de vrouwentwee en de vrouwen vierzonder. En dit terwijl de ploeg in principe de tweede boot in de rangorde was achter skiffeuse Florijn. Roos de Jong en Laila Youssifou werden uit hun goed lopende dubbeltwee overgeplaatst voor dit avontuur.
Geregeld had het kwartet ook pech, want toen in Varese dit voorjaar van de Britse wereldkampioenen werd gewonnen, was daar ineens een superieure boot van Oekraïne. En wie goed door de uitslagen heen leest, kan zien dat deze boot altijd constant presteert waar anderen het wellicht wat meer van uitschieters moet hebben. Wordt de Nederlandse boot van slagvrouw Bente Paulis in Parijs dan eindelijk eens hiervoor beloond? Paulis kan in elk geval als geen ander pieken, vermoedelijk geleerd van haar zus Ilse die acht jaar geleden olympisch kampioen werd.
Voorspelling NLroei: 1. Groot-Brittannië, 2. Nederland (Youssifou/Dullemans/De Jong/Paulis), 3. Oekraïne