Volop kans op goud voor NLroeiers, livestream vanaf 10:37u

Dagprogramma

Vooropgesteld: de velden zijn zeker niet op WK-sterkte/omvang, maar niettemin doen er opmerkelijk veel Nederlandse ploegen mee voor de (gouden) knikkers. NLroei loopt de A-finales langs op de slotdag van de Poolse wereldbekerwedstrijden. World Rowing streamt hier de finales.

10.37 u Mixeddubbel Gouden Corné de Koning en eerstejaars Chantal Haenen roeiden vrijdag bij een testrace in dit veld naar derde plaats. Wat dat betekenen had, zal vandaag duidelijk worden.

10:53 u Tweezonder Ymkje Clevering en Veronique Meester gaan (naar verwachting) met de Ierse vrouwen strijden om het goud.

11.08 u Niki van Sprang en Lennart van Lierop hebben elkaar in de tweezonder gevonden. Gisteren scheelde het weinig met de Kiwi’s, maar de oranje twee was sneller. De andere halve finale was een stuk langzamer.

11.23 u Roos de Jong en Laila Youssifou waren in hun halve finale superieur. De Amerikanen wonnen de andere, maar eerder was bij een rechtstreekse confrontatie de Nederlandse dubbel sneller.

11:38 u Team NLroeien heeft twee finalisten bij de mannendubbeltwee: Guus Mollee en Guillaume Krommenhoek (Ned 2) gaan waarschijnlijk hogere ogen gooien dan Stef Broenink en Koen Metsemakers. De Sloveense gebroeders Sinkovic gaan de finale winnen.

12.38 u Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Benthe Boonstra en Tinka Offereins gaan ongestuurd samen heel hard. Het gevecht om goud zal met de Australiers moeten worden gestreden die gisteren wat sneller varen, ook de Ierse vrouwen doen voorin mee. Het podium is binnen bereik.

12:53 u Ralf en Rik Rienks gaven zaterdag in De Telegraaf aan ‘flink tegen het systeem te hebben geschopt‘, in de vierzonder trapten ze gisteren ook hard. Met (roeiatletencommissievoorzitter) Ruben Knab en Sander de Graaf. Het zal nog harder moeten om de Aussie’s te verslaan.

13.08 u Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis bemannen voor de gelegenheid de dubbelvier. Een plaats bij de eerste drie behoort tot hun mogelijkheden. Voor Nederland 2 (Van den Ende/Ritsema, Makker en Mantel) lijkt het podium vandaag buiten bereik.

13.23 u Finn Florijn, Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof zitten achter de gouden Abe Wiersma. In hun voorwedstrijd kregen ze de Chinezen nog tamelijk dicht in de buurt. In de andere gaven de Zwitsers en de Polen elkaar weinig toe. Oranje is favoriet voor de eerste plaats.

13.38 u Melvin Twellaar schrijft de ene na de andere sporthistorische pagina vol. De noordeling krijgt het aan de stok met de Matthieu Androdias die in een andere halve finale exact even hard ging. Bij de Olympische Spelen zat de toen dubbelende Fransoos er 0,2 seconde voor. Twellaar moest toen met Broenink genoegen nemen met zilver.

13.53 u De acht van stuurvrouw Dieuwke Fetter deed vanwege andere startverplichting van de roeisters niet mee aan de testrace. India zal achter de oranje vrouwen eindigen, of er ook andere landen minder snel zullen zijn, zal samenhangen met de vermoeidheidsgraad van de dubbelstarters.

14.06 u Karolien Florijn kan gaan winnen. De ogenschijnlijk ongecompliceerde oranje vaandeldraagster moet wel afrekenen met de Duitse Alexandra Foester en de Zwitserse Jeanine Gmelin. Die gaan ook hard, maar naar verwachting (van NLroei) niet zo hard als Florijn.