Twee weken vooruitkijken is in zekere zin lastig. Na iedere persconferentie van het kabinet is het natuurlijk afwachten wat er allemaal wel en niet kan. Dat vergt in elk geval organisatietalent en een dosis creativiteit van besturen om er het best van te maken. Toch is het bij roeien gelukkig zo dat er in aangepaste vorm nog wel dingen mogelijk zijn, zo ervaren bestuurders van Vidar, Skøll en Viking.
“Iedereen is jaloers op de jeugd”, vertelt Viking-voorzitter Nieske Castelein. “Zij mogen nog het meest. Ze gaan lekker door en trainen in hun eigen ploeg. Behalve dat wedstrijden niet doorgaan, hebben zij een mooie tijd.” De masters hebben het lastiger in Utrecht. “Wie niet in een skiff kan roeien, kan de boot niet in. Dat vind ik heel zuur”, zegt de Viking-voorzitter. De skiffs en C1-boten maken overuren in Utrecht. “We hebben een soort bloktijden, waardoor er vier boten per kwartier kunnen vertrekken. Mensen kunnen dan online inschrijven.”
Klassementen
“Een ander gezinslid zit op hockey, maar daar is veel minder mogelijk. We houden ons daarom keurig aan de regels om roeien mogelijk te houden”, aldus Castelein. In Tilburg wordt het internet ingezet om de competitie erin te houden. “We merken dat die online klassementjes wel heel goed aanslaan. Men vindt het heel leuk om van elkaar te winnen. Je sport dan individueel, maar strijdt toch tegen elkaar door punten te behalen. Omdat vorig jaar het wedstrijdseizoen niet doorging, zijn veel eerstejaars doorgegaan met roeien. Ze willen nog een jaar doorgaan om dit jaar wel wedstrijden mee te maken”, ervaart Vidar-bestuurslid Sofie Verhoeve.
Flexibel
“Onze commissies worden steeds beter om zich flexibel op te stellen en te kijken hoe dingen wél kunnen. Dat geeft veel positiviteit, we proberen dat zelf ook zo te doen”, zegt Annemijn Dijkhuis van Skøll. “Als ik kijk naar de deelname aan de dingen die we wel organiseren, denk ik dat het heel goed gaat met de binding van onze leden. Maar daarvoor moeten we out of the box blijven denken.” Verhoeve: “Online klassementen en via video’s ophalen van herinneringen is een manier voor ons om roeiers aan Vidar te blijven binden en betrokken te houden.”
Selectieprocedure
Skøll ervaart ook dat eerstejaars door willen gaan. “We hebben nog nooit zoveel wedstrijdroeiers aan het begin van het jaar gehad. Na de Tromp hebben we gemerkt dat er wel wat mensen stoppen”, zegt Dijkhuis. Maar de selectieprocedure was wel lastig. “We hebben een soort trainingsperiode, waarin nog niet wordt geselecteerd maar wel worden onderverdeeld onder de coachteams op basis van tijden. Ze worden gemonitord en enthousiast gemaakt voor het wedstrijdroeien.”
Gezelligheid
Ook bij Viking is nieuwe instroom. Castelein: “En er is veel animo. Er zijn veel mensen die lid willen worden. Ze mogen in een C1 en dat gaat best goed.” Er kan niet de hele tijd helemaal niets, merken de verenigingen. Bij Viking werd op afstand bijvoorbeeld wel de vereniging opgeknapt in de afgelopen maanden. “Er is een heleboel getimmerd en gedaan, het is mooi geworden”, vindt Castelein. Skøll opende het lustrumjaar. Dijkhuis: “Dat ging met een livestream en champagne vanuit huis.” Het lustrumjaar van Viking start volgend jaar. Voor de invulling ervan liggen alvast drie scenario’s klaar. Hoewel in de drie steden de gezelligheid absoluut gemist wordt, loopt het nog wel door met het roeien en het verenigingsleven.