Roeibond ontvangt 1,7 miljoen van NOCNSF richting Tokyo

Kort

Slechts twee sportbonden ontvangen meer geld van NOCNSF voor hun olympische programma dan de KNRB. De roeibond toucheert voor het uitgestelde olympische jaar van 2021 een bedrag van 1,7 miljoen, de zeilers en de hockeyers krijgen nog meer.

Deze zogeheten topsportgelden werden vorige week bekend gemaakt. Ondanks dat de roeibond ruim bedeeld lijkt te zijn, krijgt zij ongeveer hetzelfde als een jaar terug. Zeilen, mannenhockey en bijvoorbeeld ook baanwielrennen krijgen wél beduidend meer dan toen. De zeilsport krijgt er zelfs 200.000 euro bij. Volgens technisch directeur van NOC*NSF, Maurits Hendriks, komt dit omdat Nederland momenteel ‘zeilnatie nummer 1 is’.

Poznan
Bij afgelopen Europese kampioenschappen roeien was Nederland echter ook verreweg het beste land. Technisch directeur Hessel Evertse hintte er na afloop van dat EK in Poznan op zeker nog even bij NOCNSF langs te gaan om zodoende nog wat meer geld binnen te halen. Dat laatste lijkt dus niet gelukt. Hoofdsponsor van de KNRB, Aegon, gaf eerder aan nog wel tot 2021 door te gaan. Daarna haakt de financiële dienstverlener af.

TeamNL
De kans is groot dat er richting de spelen van Parijs van 2024 vermoedelijk minder geld ter beschikking komt van de topsport. Met name het commerciële project TeamNL voldoet niet aan de verwachtingen. Sportbonden hebben een deel van hun marketingrechten voor dit project afgegeven, maar ontvangen nu 50 procent minder dan hun oorspronkelijk was toegedicht. Als bedrijven blijvend weigeren toe te happen zullen de inkomsten na 2021 onder druk komen te staan.