Vannacht Universiade in Chengdu van start

Wedstrijden

Naast de juniorenWK is er nog een ander groot internationaal roeitoernooi. In Chengdu (China) wordt momenteel de zogeheten World University Games gehouden (Universiade) genoemd. Dit zijn een soort Olympische Spelen voor studenten die elke twee jaar worden gehouden. Roeien is een van de achttien sporten en Nederland stuurde maar liefst twaalf boten.

Grootste blikvangers zijn hoogstwaarschijnlijk de mannen tweezonder, de mannenacht en Maartje Damen in de skiff. De Triton-tweezonder van Eli Brouwer en Pieter van Veen werd al zesde bij de wereldbeker in Varese en versloeg ruimschoots de bondstwee tijdens de Holland Beker. In China zullen ze het echter niet cadeau krijgen. Italië stuurt bijvoorbeeld twee wereldkampioenen in de onder 23-categorie, Moldavie en Turkije pakten al eens een medaille bij het WK onder 23 jaar en ook de thuisroeiende Chinezen roeiden al wereldbekers. 

Maartje Damen
Damen maakte afgelopen jaren deel uit van de bondsequipe maar kreeg geen definitieve plek in het keurkorps van hoofdcoach Eelco Meenhorst. De roeister van Laga liet zich echter niet uit het veld slaan en heeft met dit toernooi een mooi nieuw (tussen)doel gevonden. De strijd in de skiff lijkt redelijk open te liggen, want op papier is er geen duidelijke favoriet aan te wijzen. Op basis van haar kwaliteit valt te verwachten dat Damen zeker mee zal doen voor een podiumplek.

M8+
Hetzelfde geldt voor de mannenacht, die inmiddels al redelijk wat ervaring samen heeft opgebouwd. Een groot deel van de door Otto Kopius geleide acht roeide vorig jaar al samen en deden het toen bepaald niet onverdienstelijk op de wereldbeker in Luzern. Dit jaar lijken ze er met een paar nieuwe gezichten zeker niet slechter op geworden. In dit veld doen echter maar vijf boten mee, waarbij Duitsland en Italie vermoedelijk de grootste concurrenten zijn. In het voordeel van de Nederlanders is dat de andere boten dubbel starten en in de hitte van Chengdu moet niet onderschat worden hoe zwaar dat is.

High Potentials
Op papier moet de dubbeltwee van Marije IJpma (Proteus) en Lisanne van der Lelij (Orca) ook hoge ogen kunnen goeien. Beiden vrouwen hebben overduidelijk talent en zijn onderdeel van het High Potential Team van bondscoach Diederik de Boorder. Tot nu toe bleek in de nationale wedstrijden dat de snelheid nog wat achter bleef bij de verwachtingen, maar de kans is aannemelijk dat ze met een intensieve trainingsperiode van de laatste paar weken nog een grote stap hebben gemaakt.

Outsiders
Tussen de andere Nederlandse boten zullen zeker ploegen zitten die zullen verrassen. Zo roeiden de lichtgewicht vrouwen van Okeanos (Kika Banning en Arianne Puts) ook al in Luzern vorig jaar en zijn in hun ontwikkeling zijn ze vermoedelijk nu weer een stap verder. Ook de mannelijke evenknie van Laga met Niels van Vliet en Jurgen van den Hoorn heeft inmiddels al enige buitenlandervaring opgedaan en zou in staat moeten kunnen zijn richting podium te klimmen.

Skiffs
De grootste velden tref je traditiegetrouw in de skiffs. Zwaargewicht Jaap Schenck heeft liefst zestien concurrenten, waarvan een aantal met topklasseringen in de onder 23-categorie. Zijn lichte verenigingsgenoot van Triton, Brian Poll, moet af te zien rekenen met dertien andere roeiers. Ook hier een aantal jonge klasbakken en de ervaren Iranier Mahmoodpour Sharestani, die afgelopen jaar nog de WK in Racice roeide en daar 2e in de C-finale werd. Lichtgewicht skiffeuse Lisa Keurentjes (Proteus) heeft met zeven inschrijvingen net wel voorwedstrijden. 

Vrouwenboord
De vrouwenboordboten hebben helaas allen direct finale. Kansen wegen voor hen is wat dat betreft lastig. De vier met Anna Leerink (Triton), Annelouk van Mierlo (Proteus), Nienke von Hebel (Skadi) en Floor van Ameyde (Nereus) treft in elk geval een erg sterke Chinese boot. Het thuisland heeft in meerdere velden namelijk hun A-ploeg neergelegd. De Gyas/Orca-tweezonder van Wia Ruiter en Willemijn Muggen zou zomaar eens kunnen verrassen, want in hun veld zijn ook maar vier tegenstanders waarvan enkel Italië roeisters heeft waar iets van bekend is. Vrijwel alle roeisters samen starten ook nog eens in de acht met drie boten. 

De wedstrijden zijn vanaf zaterdag via deze link (FISU.tv) te zien. Zondag zijn de wedstrijden op Eurosport te bekijken (online of of televisie is nog niet duidelijk):link: The FISU World University Games | Chengdu – Finale – Eurosport . Startlijsten en resultaten vind je hier.