Roeivereniging Iris: veiligheid in het gedrang

Kort

Het wordt de roeiers en roeisters van Iris uit Lisse moeilijk gemaakt het roeiwater te bereiken. De Greveling is het kanaaltje waaraan sinds de oprichting hun loods staat en dat water dreigt flink versmald te worden. Daardoor kunnen ze de Ringvaart waarop ze hun kilometers maken niet meer goed bereiken.

De breedte van de Greveling is nu slechts achttien meter, maar omdat er huizen aan het water worden gebouwd, gaat er nog eens minimaal vijf meter af. “Er komt bij die nieuwe woningen een kademuur plus een steiger in het water. Daar kan men bootjes aan afmeren. Door riet en waterplanten is het water effectief nog eens een stuk smaller dan het lijkt”, verklaart verenigingsvoorzitter Kor van Hateren.

Zijn vereniging onderneemt juridische stappen en hoopt op steun van de roeibond. “We zitten sinds 2009 al aan de Greveling. De gemeente heeft rekening te houden met de veiligheid van elkaar passerende roeiboten. Het water wordt te smal om tegenliggers veilig te kruisen. Dat hebben wij niet verzonnen, het staat in de richtlijnen van de roeibond en van Rijkswaterstaat. Je kunt straks tegenliggers nauwelijks meer zien aankomen”, aldus Van Hateren.