Volwassen mannen huilden van geluk, het binnenhalen van de KNVB-beker door Go Ahead Eagles maakte tot ver buiten thuisstad Deventer veel los. Voormalig toproeier Ydo Kleinlugtenbelt is al jarenlang onderdeel van de medische staf bij de kersverse voetbalbekerwinnnaar, hij is een van de clubartsen. “Het is prachtig, we voelden tijdens de finale dat als het op penalty’s zou aankomen, wij zouden winnen”, zei Kleinlugtenbelt. Dat voorgevoel bleek feilloos te kloppen. “Maar dat kan met voetbal echt zomaar anders lopen. AZ mocht de strafschoppenserie beginnen, dat was hun voordeel. Maar de goal stond voor ons supportersvak. Dat was voor ons fijn.”
Na de zinderende eindstrijd stormde Kleinlugtenbelt in Rotterdam het veld van de Kuip op om het hele team te feliciteren. In die stad trainde hij rond de eeuwwisseling bij Skadi. En dat leverde wat op. Zo won hij in 2001 met de Rotterdamse Oude Vier het hoofdnummer van de Varsity. “Misschien was dat wel een beetje te vergelijken met de zege in de bekerfinale. Het kwam voor de buitenwacht onverwacht”, aldus de voormalige roei-international die in 2001 deel uitmaakte van de Holland Acht.
Prachtclub
Kleinlugtenbelt is tegenwoordig orthopedisch traumachirurg in het Deventer Ziekenhuis. Voetbalclubarts is voor hem een bijbaan, maar hij is daar samen met een collega serieus mee bezig. “Dit is mijn zevende seizoen bij de club, het is natuurlijk schitterend om dit mee te maken. Er is in de afgelopen jaren heel veel verbeterd als het gaat om de fysiologische begeleiding. Tijdens een wedstrijd heeft een arts meestal niet zo veel te doen, in de rust checken we de spelers die bijvoorbeeld pijntjes hebben. Maar doordeweeks zien we de voetballers die een blessure hebben regelmatig. Daarom is het handig dat ons ziekenhuis zo’n beetje naast het stadion staat.”
Hij vindt Go Ahead Eagles een prachtclub. “Het cliché is waar, het is echt een voetbalvereniging van het volk. Hier tref je alleen maar betrokken mensen die van de club houden, dat maakt de overwinning ook zo ultiem gaaf. Of er een verschil is tussen roeien en voetbal? Tuurlijk is dat er. Het is onvoorstelbaar hoe hard roeiers trainen, zonder daar bij een club ook maar een cent voor krijgen. Bij een balsport tellen qua trainingsarbeid andere zaken, en onze spelers zijn profs. Maar wat de ontlading en vreugde bij een overwinning betreft, ontlopen voetballer en roeiers elkaar weinig tot niets.”
